Ajuin snijden

Geplaatst op nov 8, 2015 in Tips

Beginnen je ogen ook te tranen en te pikken wanneer je ajuin snijdt? Dat is echt niet leuk, en vooral ook niet praktisch. En bij elke traan lijkt het branderige gevoel enkel toe te nemen. Hieronder enkele tips die op het internet circuleren. Hopelijk werken er een paar ook bij jou!

ajuin-snijden

  • Uien schil je het best onder water, je hebt dan geen last van brandende ogen. => Lijkt me toch niet zo praktisch…
  • Als je uien wilt snijden, leg de uien een half uur te voren in de diepvries. Je krijgt dan bij het snijden géén tranende ogen.
  • Zet tijdens het ajuin snijden een zonnebril op. Je hebt dan geen last meer van tranende ogen!
  • Tijdens het ajuin snijden door de mond ademen. Als je de lucht niet ruikt heb je ook geen last van tranende ogen. Zo goed mogelijk je neus dicht houden dus!
  • Als je last hebt van tranende ogen tijdens het uien snijden, neem dan een grote slok water in je mond, Zoveel dat er in kan en ga dan de uien snijden (het water niet doorslikken voordat de hele ui gesneden is) => Challenge accepted!
  • Heel simpel: snij de ringen vanaf de onderkant, dan wordt de sapstroom die naar de top loopt onderbroken hierna is snipperen ook geen probleem meer.
  • Als je een kaarsje brand waar je de ui moet snijden worden de dampen er door geneutraliseerd en krijg je geen traanogen.
  • Voordat je uien gaat snijden en traanogen wilt voorkomen, hou dan het mes waar je mee snijdt even onder de kraan en je zult geen traanogen hebben.
  • Als je ui aan het snijden bent, kun je tranen voorkomen door naar een glas water te kijken of de kraan te laten lopen!
  • Doe tijdens het uien snijden de afzuigkap aan en ga daaronder op een snijplank de uien snijden zo gaat die stof die ervoor zorgt dat je gaat huilen in de afzuigkap en word het weggezogen.
  • Indien je ogen tranen bij het snijden van een ui. Neem dan een slokje water. Gaat direct over.

 

Gouden tips:

  • Wrijf niet met je handen in je ogen. Aan je handen zit die zwavelachtige stof namelijk ook.
  • Snijd de ui onder water, de zwavelachtige stof gaat dan eerst naar het water op de ui i.p.v. jouw oogvocht.
  • Zet een zonnebril op.
  • Leg de ui een halfuur van te voren in de diepvries.
  • Probeer niet door je neus te ademen.
  • Neem een grote slok water en slik het niet door voordat de ui gesneden is.
  • Snij de ringen vanaf de onderkant, dan wordt de naar de top lopende sapstroom onderbroken.
  • Brand een kaarsje terwijl je de ui snijdt.
  • Maak gebruik van een héél scherp mes om je ui te lijf te gaan. Zo kan je de ui snijden in plaats van kraken en komt er ook minder zwavel vrij.
  • Maak je snijplank een beetje nat of spoel je mes tijdens het snijden geregeld af met koud water; de zwavel wordt immers aangetrokken door natte dingen.
  • Doe de afzuigkap aan.
  • Kauwgom kauwen tijdens snijden.
  • Als je een ui snijd krijg je altijd een vieze geur van de ui aan je handen. Als je direct na het snijden van de ui je handen wast met handzeep en wat zout verdwijnt de stank.
  • Heb je erg veel last, maak gebruik van een hakmolentje.

 

Supersnel een ajuin snipperen

Wil je er snel vanaf zijn, zonder al deze trucjes te moeten uitproberen? Volg dan onderstaande stappen:

Om supersnel een ui te snipperen:

  • Neem een ui
  • Snijd de ui doormidden (van boven naar beneden)
  • Pel de ui, maar laat het kontje (stam) eraan zitten
  • Leg de gepelde ui-helft plat en snij vanaf de stam enkele sneden
  • Snijd nu de ui evenwijdig aan de stam en je hebt de ui simpel en snel gesnipperd.