Crème brulée dessert

Geplaatst op nov 20, 2016 in Desserts

Crème brûlée behoort tot één van de traditionele desserts, en toch zetten we ons er niet snel aan om het te maken. We gaan dit dessert eerder op restaurant bestellen. Hebben we de indruk dat dit een moeilijk te maken dessert is? Of is de aanschaf van een gasbrandertje de drempel?

Zonde! Want dit crème brûlée kan je eenvoudig zelf maken. En je geniet er zoveel van!

 

Crème brûlée ingrediënten

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 1 vanillestokjecrème brulée dessert
  • 25 cl room
  • 25 cl melk
  • 12 eieren
  • 100 gr kristalsuiker

Voor het suikerlaagje:

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Wat zet je nog bij je?

  • Potjes (of lage schaaltjes)
  • Gasbrandertje
  • Een zeefje
  • Een blender

 

Zo maak je crème brûlée

  1. Giet je room en melk in een kookpot
  2. melk, room en vanillestokjesSnij je vanillestokjes in de lengte door en schraap de zaadjes met het mespunt uit de peulen. Doe ze bij je mengsel van melk en room. Doe daarna ook de peulen in de kookpot (= extra smaak!)
  3. Zet je kookpot op een matig vuurtje, zodat de vanille smaak kan afgeven. Roer regelmatig je mengsel met een garde. Laat zeker het mengsel niet koken!
  4. Scheid nu je eieren. Let erop dat er geen stukjes eierschaal in de eigelen belanden. (Het eiwit gebruiken we niet. Gebruik het eventueel voor een andere bereiding of vries het in voor later.)
  5. Klop de dooiers los en voeg er de suiker aan toe. Meng goed met de garde, maar klop het mengsel niet bleek en schuimig.
  6. Neem nu je kookpot met de melk en room en giet langzaam bij je eigeel en suiker. Verwijder de peulen van de vanillestokken.
  7. Laat nu je mengsel 20 tot 30 minuten rusten – tot het schuim erop verdwenen is.
  8. Verwarm je oven op 90°C.
  9. Vul je potjes of schaaltjes met het mengsel en plaats ze op de ovenplaat.
  10. Bak de crème brûlées gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C.
  11. Test de stevigheid van de crème door even met de schaaltjes te schudden. Laat de schaaltjes afkoelen.
  12. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud!

Het suikerlaagje

Meng de 2 eetlepels bruine suiker en kristalsuiker in een blender of molentje. Wanneer alle suiker fijn gemalen is heb je de ideale suikermix voor een heerlijk krokant laagje.

Een overschotje bewaar je voor later!

 

Afwerking van de crème brulée

crème brûlée suikerlaagje

  1.  Strooi een fijn laagje van de suikermix over elk schaaltje met crème. Tip: gebruik een zeefje om een egaal laagje te verkrijgen.
  2. Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden! Werk de crèmes één voor één af. Strooi dus telkens de suiker over één schaaltje en carameliseer de suiker meteen daarna.

Voor dit recept gingen we een piepen bij Jeroen Meus 😉 #sssst