Koken met restjes

Geplaatst op mei 7, 2016 in Recepten, Tips, Voeding

Wanneer je koelkast bijna leeg is en je geen tijd hebt gehad om naar de winkel te gaan, dan ga je koken met restjes. Persoonlijk vind ik dit een leuke oefening om te kijken wat bij elkaar past (of hoe ik alles bij elkaar kan laten passen). Voorlopig heb ik nog geen klachten gehad 😉

Ik zorg er altijd voor dat ik iets van vlees, iets van groente en iets van pasta, rijst of aardappel in m’n gerechtje doe.

Deze week vond ik dit nog in huis: spekblokjes, tomaatjes, geitenkaas en pasta.

 

Restjes koken

Met deze 4 ingrediënten zal ik een overheerlijke pasta maken (die ik zelfs meermaals zal maken! Zo lekker was ie).

  1. Ten eerste kook ik de pasta.
  2. Op hetzelfde moment verwarm ik de oven op ongeveer 180° Celcius.
  3. Dan neem ik een ovenschotel, doe er de spekblokjes in en snij er 6 plakjes geitenkaas in. (Eerst vet ik de ovenschotel in met wat olijfolie)
  4. Op de geitenkaas doe ik wat honing en Provençaalse kruiden.
  5. Dan kan dat in de oven, tot de spekjes mooi gebakken zijn en de geitenkaas gesmolten.
  6. Ondertussen is de pasta al klaar. Ik spoel de paste met koud water en doe er olijfolie onder, zodat ze niet plakt.
  7. Ook de tomaatjes snij ik en doe ze samen met de (koude) pasta al op onze borden.
  8. Wanneer de spekjes gaar zijn en de geitenkaas gesmolten, schep ik op elk bord 3 geitenkaasjes en verdeel het spek.
  9. Het vocht dat is vrijgekomen in de ovenschotel, giet ik over de pasta.
  10. En klaar!

Tip: als afwerking en extra smaak heb ik er nog wat croutons met Italiaanse kruiden bij gedaan (ook nog gevonden in de kast)

Koken met restjes

 

Geen eten weggooien

Een restjesdag is voor meerdere dingen goed. Je kan je creativiteit nog eens gebruiken. Je leert nieuwe gerechten en nieuwe smaken kennen. Én je gebruikt zaken die ja anders over enkele dagen toch ging moeten weggooien.

Probeer het zelf eens! Neem jezelf voor om vanaf nu, al is het maar één keer per maand, te koken met restjes.

Je zal merken dat het leuk is, dat je partner/kinderen het leuk vinden om eens nieuwe dingen te eten én dat je minder moet weggooien (en/of minder afhaal eten bestelt). Iedereen blij!

 

Andere tip?

Benieuwd naar een andere lekkere en simpele pasta met weinig ingrediënten én weinig werk? Ontdek dan mijn pasta met geitenkaas >