Seizoenskalender voor groenten en fruit

Gepubliceerdin Tips, Voeding

Graag zorgen we voor veel variatie op ons bord. Verschillende groenten, lekker vlees en af en toe ene lekker sausje. Als dessert dan ook graag een exotische fruitsalade. Mmm, heerlijk!

Sta jij wel nog stil bij de groenten en fruit die je koopt? Of leg je het hele jaar door bloemkool en frambozen in de winkelkar?

Seizoensgroenten en -fruit

Seizoensgroenten seizoenskalenderLeven op het ritme van de seizoenen geeft voeding een extra dimensie. Je kijkt uit naar de eerste aardbeien in mei en het lange wachten beloont je met de beste smaak.

Kolen in de winter sporen aan tot creativiteit, maar geven ook een extra portie vitaminen. Seizoensgroenten hoeven geen warm gestookte serres, maar genieten van natuurlijke warmte en zonlicht.

Bijna alle groentesoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar.

 

Voordelen seizoensgroenten eten

Wie gezond door het leven wil, eet minstens 300gr groenten per dag. Hierbij wissel je best ook regelmatig af in groentensoort, omdat elke groente z’n specifieke voedingsstoffen heeft. Laat seizoensgroenten je helpen om voor afwisseling te zorgen!

groente-en-fruitkalender seizoenskalenderNaast hun voedingswaarde, staan deze groenten voor versheid, smaak en een hoge voedingswaarde. Leuk meegenomen is ook dat inlandse seizoensgroenten goedkoper en milieuvriendelijk zijn. Want ze vereisen minder transport en worden doorgaans ecologisch geteeld.

Kwaliteitsgroenten van eigen bodem kun je herkennen aan het Flandria-label. Zo weet je dat die producten geteeld zijn volgens strenge eisen en onderworpen aan een externe controle.

 

De voordelen van de seizoenskalender

Rekening houden met de seizoenskalender voor groenten en fruit heeft heel wat voordelen voor jezelf, de economie en het milieu. Vijf voordelen op een rij:

1. Goedkoop

Wie alleen groenten en fruit koopt die volgens de seizoenskalender in die maand op zijn best zijn, spaart heel wat geld uit. Ze zijn namelijk heel wat goedkoper dan variëteiten uit serres of uit het buitenland.

2. Ecologisch

Ook wie graag z’n ecologische voetafdruk verkleint, heeft er baat bij om de seizoenskalender te volgen. Lokaal geteelde producten hoeven immers niet ver getransporteerd te worden. Met ingevoerde groenten en fruit is dat wel even anders.

Zo zou 1 kilo ananas uit Ghana een CO² uitstoot van maar liefst 5 kg opleveren.

3. Sociaal

seizoensgroenten boeren seizoenskalenderSteun lokale boeren! Ze zullen je hier zeker dankbaar voor zijn.

Veelal staan je lokale boeren op de wekelijkse markt, of organiseren ze een wekelijkse boerenmarkt. Sla daar je slag!

Wedden dat je er ook nog een leuke babbel bij krijgt?

4. Gezond

Graag willen we dat alles zo vers mogelijk op ons bord belandt. Belgische producten kun je vaak al 24 uur na de pluk kopen. Groenten en fruit uit andere landen leggen een langere weg.

Die lange weg is nefast voor de smaak en de voedingswaarde: vanaf het moment van de oogst gaan er stelselmatig vitaminen verloren. Bananen die een boottocht van enkele weken achter de rug hebben, zijn dus minder gezond dan je denkt!

5. Afwisselend

Je houden aan de seizoenskalender is goed voor je eigen gezondheid. Het dwingt je om elke maand andere groenten- en fruitsoorten uit te proberen. Doordat je niet altijd kunt kiezen voor je favoriete soorten, eet je gevarieerder.

Bovendien weet de natuur wat goed voor je is. In typische wintergroenten zoals kolen zit bijvoorbeeld vitamine D, een stof waaraan vele mensen in de winter een tekort hebben.

 

Zo zie je maar, genoeg voordelen om de seizoenskalender te printen en aan je koelkast te hangen 😉