Belgen zijn gemiddeld bijna 6 uur per week aan het koken. Vooral vrouwen staan met gemiddeld 6,7 uren vaker achter de potten dan mannen, die hieraan “slechts” 4,8 uren per week spenderen. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeker GfK, dat tijdens de zomer van 2014 meer dan 27.000 mensen van 15 jaar en ouder bevroeg in wel 22 landen.
Klassieke stereotype
Internationaal gerekend spenderen we iets minder dan 6,5 uren aan koken. De mensen die nooit koken (jawel, ze bestaan) worden in deze studie niet meegerekend. Het klassieke stereotype haalt het weer: vrouwen koken iets meer dan 7,5 uren per week terwijl mannen er gemiddeld 5 uren per week mee bezig zijn.
De 5 landen die het meest met kokkerellen bezig zijn, beïnvloeden dit cijfer wel. In India en Oekraïne koken mensen net iets meer dan 13 uren(!) per week, gevolgd door Zuid-Afrika (9,5 uren) en Indonesië (8 uren). Italië sluit de top 5 af met ruim 7 uren per week. Brazilië, met iets meer dan 5 uren, Turkije (net geen 5 uren) en Zuid-Korea (minder dan 4 uren) bengelen onderaan. Dit kan langs een kant misschien wel verklaard worden door de populariteit van het goedkope eten aan de ‘streetfood karretjes’…
Hoe ouder, hoe meer
Met de leeftijd neemt ook de tijd toe die we besteden aan koken. Jonge Belgen, 15-19 jarigen en 20-29 jarigen, koken respectievelijk 3,7 en 4,5 uren per week terwijl 60-plussers er 7 uren per week voor vrij maken.
Koken we graag?
In België denkt slechts 19% van de ondervraagden veel over eten en koken af te weten. Vrouwen scoren met 22% opmerkelijk beter dan mannen (16%).
In ons land blijkt slechts 20% echt graag te koken. Daarmee bengelt België dan ook onderaan de lijst, na Polen en Zweden en voor Rusland. Zuid-Korea scoort ook hier het laagst met slechts 13% “keukenhelden”. Italianen koken het liefst: 43% geeft toe dat ze “zeer gepassioneerd” met koken bezig zijn. Ze worden erg nipt gevolgd door Zuid-Afrika (42%), Indonesië en Mexico (40%) en Indië (39%).
Bron: De Morgen