De maaltijdbox in België. Welke zijn er?

Gepubliceerdin Info, Tips, Voeding

Luxe boodschappenpakketten, foodboxen, maaltijdkratten of zoals ze in Nederland voornamelijk genoemd worden, maaltijdboxen. Deze een en dezelfde dienst kent vele namen, ondanks dat hij in een doos, krat en soms ook zak bezorgd wordt is de meest gebruikte term “Maaltijdbox”. In Nederland zijn deze boxen tamelijk populair, maar hoe zit het met de Maaltijdbox in België?

De Maaltijdbox in België

In Nederland is deze markt als het ware ontploft en komen er nu nog steeds elke maand weer nieuwe bedrijven en varianten op deze box bij. In ons land is dit succes niet te zien, sterker nog er zijn lang niet zoveel maaltijdbox diensten als in ons buurland Nederland, maar zal het succes van de maaltijdbox ook hier gaan zegevieren of zijn wij er nog niet klaar voor?

Allemaal vragen waar je lang over na kunt gaan denken om de antwoorden op te verzinnen. Ik hou ervan om om me heen te kijken en te zien wat ik zie, ik zelf denk dat deze box ook in Belgie zeker een bepaalde populariteit status kan behalen.

Omdat deze maaltijdbox markt hier nog niet zo groot is hoef ik geen waslijst aan bezorgdiensten neer te zetten, want die is tamelijk klein, maar welke maaltijdboxen bezorgen wel in België?

maaltijdkrat

 

1. HelloFresh

Om meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen beginnen we met de grootste maaltijd bezorgdienst, HelloFresh is niet alleen in België en Nederland erg actief, maar over de hele wereld proberen zijn mensen kennis te laten maken met hun luxe boodschappenpakketten. Wellicht zijn ze in de landen, Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk niet zo groot als hier maar wel succesvol!

Achter HelloFresh zit hetzelfde bedrijf als achter Zalando, “Rocket Internet” heet deze investering maatschappij.

hellofresh logo

HelloFresh kan dit vooral doen omdat ze groot inkopen, terwijl ze dit doen staat kwaliteit en duurzaamheid nog steeds boven aan hun lijst. De boxen zijn kwalitatief erg goed, de ingrediënten in de boxen zijn vers en de maaltijden die voor de wekelijkse boxen worden bedacht zijn vindingrijk en volgens een gezond eetpatroon.

Daarnaast heeft het bedrijf een groot assortiment waarin zelfs een fruitbox, een wijnbox en een ontbijtbox zit. Je kunt qua maaltijdboxen kiezen uit een Familybox, een Vegetarische box en de Original / Classic box.

De prijzen van de boxen beginnen bij € 36,-

 

2. Marley Spoon

Deze bezorgdienst heeft dezelfde international allure als HelloFresh, dat is niet zomaar want ook Marley Spoon verkoopt z’n foodboxen over de hele wereld en zit het hoofdkantoor net als dat van HelloFresh gevestigd in Duitsland. Marley Spoon kenmerkt zich door bijzondere en luxueuze recepten te gebruiken.

De ingrediënten komen bij echte ambachtelijke bedrijven vandaan waar ze veel met organische biologische producten werken, de vis komt bijvoorbeeld van het Nederlandse Jan Van As, deze visboer levert exclusieve duurzaam gevangen vis van de beste kwaliteit, dat doen ze niet alleen voor Marley Spoon maar bijvoorbeeld ook voor enkele andere Nederlandse maaltijdboxen zoals De Krat en de nieuwe Halal Box van Chef Ali. Maar Jan Van As Levert ook aan alle sterren restaurants in Nederland en België. marley spoon logo

Een ander leuk kenmerk van de maaltijdbox van Marley Spoon is dat je zelf kunt kiezen welke gerechten je ontvangt, zodra je je eerste bestelling plaatst wordt er een account voor je aangemaakt en een smaak profiel voor je ingesteld op basis van je smaken en wensen. Afhankelijk van dit profiel krijg je standaard een box met voor geselecteerde gerechten, mocht er iets bij zitten wat je niet lekker vind dan kun je eenvoudig via je online account en voordat de box verzonden wordt deze gerechten aanpassen, je kunt zo elke week uit 7 nieuwe door een professionele kok bedachte gerechten kiezen.

Marley Spoon levert momenteel nog niet in heel België, maar wel in Vlaanderen en Brussel.

De prijzen van de boxen beginnen bij € 36,-

 

3. Smartmat

Smartmat is waarschijnlijk het enige van origine Belgische bedrijf dat de strijd aan kan tegen de 2 grootheden hier boven genoemd, Smartmat levert in heel België en heeft een zowel Nederlandstalige als Franstalige website. Smartmat Logo

Het assortiment is erg breed en bevat maaltijdboxen in alle vormen, zo heeft het bedrijf net als HelloFresh ook boxen voor 1 persoon en kunnen vegetariërs of gezinnen ook heel goed terecht bij deze bezorg dienst. Daarnaast heeft Smartmat ook een ontbijtbox en een 4 gangen diner voor 6 personen.

Het bedrijf doet precies hetzelfde als de twee hier boven genoemd, het levert maaltijdboxen, gevuld met boodschappen en verse producten voor een aantal verse maar vooral gezonde maaltijden, de recepten zijn makkelijk en snel te bereiden. De prijzen van dit bedrijf voor hun producten liggen wel iets hoger dan dat van de andere.

De prijzen van Smartmat beginnen bij € 49,-

 

4. Foodbag

Net als Smartmat is ook dit een echt Belgisch bedrijf dat maaltijdboxen bezorgd, dit bedrijf is weliswaar minder bekend bij de meeste mensen maar minstens net zo goed als z’n concurrent Smartmat.

foodbag.be logo

Foodbag kent 3 verschillende kookboxen zoals ze deze zelf graag noemen, een Foodbag Plat du jour, Original en de Foodbag Fruit. Ook deze kookboxen bevatten verse Belgische ingrediënten voor inspirerende recepten, je kunt zelf het aantal personen kiezen en of je vlees, vis of vegetarische gerechten of een mix hiervan wilt. Ook Foodbag is relatief duur als je de prijzen vergelijkt met die van de nummer 1 en 2.

Foodbag levert op elk Vlaams en Brussels adres, via de website tijdens het bestel proces, krijg je keuze opties aan de hand van je postcode voor een bezorgdatum.

De prijzen van Foodbag beginnen bij € 65,-

 

5. Asian Cook Box

Hou jij van de Aziatische keuken, maar lukt het je niet om thuis dezelfde pure smaak op je bord te toveren? Dan is AsianCookBox dé oplossing.

Asian Cook Box logoDe Aziatische kookboxen bevatten authentieke producten uit het Verre Oosten. In het bijgevoegde kookboek leggen ze je stap voor stap uit wat je moet doen. Zo kan iedereen de lekkerste Aziatische gerechten bereiden. AsianCookBox is simpelweg heerlijk!

De prijzen van AsianCookBox beginnen bij € 49,95,-

 

De toekomst van de maaltijdbox

Zoals je ziet heb ik hierboven de 4 bekendste kookbox bezorgers en maaltijdbox bezorgdiensten in België opgesomd, er zijn nogal wat verschillen tussen deze 4, wellicht is het een idee om in een ander artikel een keer de verschillen tussen al deze bedrijven uit te lichten. Waarschijnlijk gaan er in de aankomende jaren nog een flink aantal maaltijdbezorgdiensten bijkomen.

Wat al deze diensten gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk, verse en gezonde onbewerkte producten gebruiken voor de maaltijden, dat is een positieve gebeurtenis, want de meeste producten die je in de supers vind zijn over het algemeen bewerkt met vaak stoffen die niet goed voor je zijn, deze verse producten zijn vaak biologisch, lokaal en volgens het seizoen. Dit maakt het eten van deze gerechten, niet alleen leuk en verrassend maar ook verantwoord.

Heb jij al een van deze foodboxen geprobeerd, laat ons het dan weten en deel je ervaring met ons, we zijn er benieuwd naar wat jij vind van deze bezorgdiensten.