Bananenfoster dessert

Geplaatst op dec 2, 2016 in Desserts

Bananenfoster is een heerlijk en ouderwets recept waarmee je nog altijd scoort. De geschiedenis zegt dat dit recept voor het eerst bereid werd in 1951 in Louisiana door een kok van het Brennan restaurant, voor een vriend met de naam Foster.

Tip: dien op met een bolletje vanille of chocolade ijs

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 60 gr boter
  • 150 gr donkerbruine suiker
  • 3 1/2 eetlepel rum
  • 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 1/2 theelepel vanille-extract
  • 3 bananen (gepeld en gesneden in de lengte en vervolgens gehalveerd)
  • 30 gr grof gehakte walnoten
  • 4 scheppen roomijs (vanille of chocolade)
  • 6 eetlepels bananenlikeur (of water)

bananenfoster banner

Bananenfoster maken

Voorbereiding:

  • Haal het ijs uit de vriezer en zet het in de koelkast.
  • Zet dessert- of ontbijtbordjes klaar.
  • Meet de rum af en zet hem klaar in een steelpannetje.
  • Leg de lucifers klaar.
  • Pel de bananen en snijd ze in vieren (halveren en in de lengte doormidden snijden)

Bereiden

  1. Smelt de boter in een pannetje op middelhoog vuur (niet bruin laten worden)
  2. Suiker, bananenlikeur (of water), vanille en kaneel toevoegen
  3. Als het mengsel pruttelt banaan en walnoot toevoegen, en anderhalve minuut verhitten
  4. Maak de rum in het steelpannetje lauw (niet heet, dan verdampt de alcohol)
  5. Schakel alle hittebronnen uit en haal de pan met bananen onder de afzuigkap vandaan.Giet de rum over de bananen en steek hem aan (degenen die hier ervaring mee hebben en indruk willen maken zorgen ervoor dat er publiek mee kan genieten).
  6. Direct serveren met roomijs

bananenfoster flamberen

Tip: voor de alcoholvrije versie laat je gewoon de rum achterwege.

Tip: Voor het flamberen zijn extra lange (aanmaak) lucifers erg handig.