Cherimoya is een groene vrucht met zwarte pitten. Sinds kort zie je zo ook liggen in de Belgische en Nederlandse supermarkten. Uit nieuwsgierigheid gekocht, geproefd en goed bevonden!
Wat is de cherimoya?
De cherimoya is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio.
De zuuzakken die we in onze winkels vinden komen van Spanje, waar ze geteelt worden. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd.
De verzamelvruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerpig en hartvormig, 10 – 20 cm lang en met een diameter van 7 – 10 cm, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram.
Cherimoya eten
Je eet de cherimoya zowel koud als warm. Hieronder enkele tips:
- Wanneer je de vrucht schilt en de pitten verwijdert, eet je ‘m zo op.
- Of strooi stukjes cherimoya over je muesli of havermout.
- Wanneer je de cherimoya bakt met wat kaneel krijg je ook een zeer lekkere smaak!
Goed voor het brein
Dankzij het uitgebreid aanbod aan vitaminen van het B-complex in cherimoya, mogen we aannemen dat deze vrucht goed is voor het brein.
Zo zorgt vitamine B6 ervoor dat tryptofaan omgezet wordt naar serotonine. Dit is een stof die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit (veel antidepressiva zorgen ook voor meer serotonine).
Giftige zaden
Nog een laatste weetje over de cherimoya vrucht:
De zaden van de cherimoya bevatten veel alkaloïden, zelfs zoveel dat de zaden giftig zijn om te eten. Niet dat je van zins was om de pitten op te eten, maar toch…
Ze worden gebruikt als natuurlijke insecticide. In de volksgeneeskunde worden de zaden ook gebruikt als braakmiddel en ontlastingsmiddel. Gifstoffen verlaten het lichaam sneller door inname van cherimoyazaden.