Bakken met boter of olie?

Gepubliceerdin Tips, Voeding

Wanneer je vlees, groenten of ander voedsel wil bakken in de pan gebruik je ofwel olie ofwel bakboter. Tussen die twee zit er heel wat verschil. Niet enkel in textuur maar ook in manier van bakken.

 

Het verschil tussen boter en olie

boter en olieHet belangrijkste verschil is dat boter dierlijk is, en olie plantaardig. Wanneer je olie gebruik kies je onder andere uit olijfolie, zonnebloemolie of arachideolie. Wil je liever olie met een smaakje? Kies dan voor walnootolie, sesamolie of amandelolie. Wees wel steeds aandachtig dat je de juiste olie gebruikt om te bakken.

 

Voordelen bakken met olie

Bakken met olie brengt wel een reeks voordelen met zich mee:

  • Vloeibaarder
  • Bevat geen water
  • Geschikt voor veel doeleinden
  • Bereikt een temperatuur van 180° (sommige soorten zelfs tot 200°)

En oké, olie zal meer spetteren. Maar aan de andere kant zijn olievlekken veel makkelijker te verwijderen dan vetspetten van boter.

Waarom is die maximumtemperatuur zo belangrijk? In tegenstelling tot olie bereikt boter slechts een temperatuur van 80°. Hierdoor schroeit het product veel minder snel dicht, en gaan er dus sappen verloren.

bakken met boter of olie in de pan

Tip: Voeg een beetje grof zout toe aan je olie in de pan en je zult al snel zien dat vlees veel minder spettert.

Extra tip: Wil je weten of je olie warm is? Doe dan een klein beetje boter bij de olie in de pan. Als de boter gesmolten is, heeft je olie warm genoeg!

 

Voordelen bakken met boter

Ook bakken met boter heeft zo zijn voordelen:

  • Bakt vlees mooi goudbruin
  • Spat minder tijdens het bakken
  • Sneller warm

Wanneer je dus bakt met boter, zal je vlees een bruiner kleurtje krijgen. Wil je dit ook met olie? Dan voeg je toch een klein klontje boter toe aan je olie. Let wel op, zorg ervoor dat je olie al goed heet is wanneer je het klontje boter toevoegt.

 

Tip: Bij het bakken van vlees wacht je best 1 à 2 minuten alvorens het vlees te draaien. Doe je dit eerder zal je merken dat het vlees soms echt plakt aan de pan. Daarom wacht je best af tot het vlees net zo warm heeft als de pan, en zo komt het vlees vlotjes los van de pan en kan je het vlees draaien.