Fruit en groenten in de koelkast bewaren

Gepubliceerdin Tips

Het is vanzelfsprekend dat we fruit en groenten in de koelkast bewaren. Alles – behalve bananen- ligt in de winkel toch ook in de koelruimte? Toch even opletten bij bepaalde groenten en fruit!

Waar bewaar je groenten?

Bij de meeste groenten is het zo dat als je ze koel bewaart (4°C), ze ook langer goed blijven. Maar niet alle groenten bewaar je dus op dezelfde. Hieronder enkele tips:

In de koelkast

fruit en groenten in de koelkast bewaren

  • Gesneden groenten
  • Bladgroenten (blijven 2 tot 3 dagen houdbaar)

Hou rekening met de datum op de verpakking van voorgesneden groenten. Wanneer je het opent blijft het nog 1 dag houdbaar. Bewaar ze wel altijd in de oorspronkelijke verpakking.

Buiten de koelkast

  • Wintergroenten – zoals wortel, knolselder en ui. Deze blijven nog zo’n 2 weken goed buiten de koelkast
  • Vruchtgroenten – zoals komkommer, tomaat en paprika – kunnen niet tegen de kou
  • Broccoli, witlof en bloemkool (bladgroenten) kan je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar toch beter in de koelkast

 

Waar bewaar je fruit?

Het is zo dat je het meeste fruit perfect buiten de koelkast kan bewaren. Vandaar de fruitschaal!

 

Buiten de koelkast

  • Appel en peren hoef je dus niet in de koelkast te stoppen, maar ook daar blijven ze ook goed. Tropisch fruit bewaar je ook best in de fruitschaal.
  • Bananen blijven slechts 1 week houdbaar. Maar dat heb je zelf wel uit ervaring gemarkt. Leg ze dan ook nooit in de koelkast, dit fruitschaalversnelt hun rijpingsproces.
  • Citrusvruchten blijven zelfs 1 tot 3 weken goed.

Tip: Als bananen, appels, peren en perziken rijpen verspreiden ze een gas (ethyleen) en dat versnelt de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.

 

In de koelkast

  • Gesneden fruit en zacht fruit, zoals aardbeien en bessen, moeten wel in de koelkast.

 

Bewaartips voor in de koelkast

keukenrol-in-koelkastJe bewaart groenten en fruit het best in de oorspronkelijke verpakking. De groentelades in de koelkast zijn er op gemaakt dat de groenten daar het beste bewaard kunnen worden.

Tip: leg in elk van je koelkastlades velletjes keukenrol. De keukenrol zal het vocht, dat zorgt voor het rotten van je groenten en fruit, absorberen (meer info hierover in een artikel over het bewaren van salade >)

 

Heb je een stuk afgesneden, doe over het snijvlak een huishoudfolie. Gesneden fruit bewaar je in een gesloten bewaarbakje.