4 tips voor een schone oven

Gepubliceerdin Tips

Een pizza opwarmen, een lekker ovenschotel maken, … geef toe, je oven heeft al voor heel wat lekkers gezorgd. En hoewel je de oven graag gebruikt, staat de oven schoonmaken toch niet bovenaan je to do-lijstje. Zo kan je oven helaas wel snel slachtoffer worden van vieze geurtjes en hardnekkig vuil.

Dankzij deze 4 tips voor een schone oven is die zo weer proper!

4 tips voor een schone oven-1

 

1. Na elk gebruik van de oven

Zorg ervoor dat je na elk gebruik de oven poetst met water en zeep. Laat hem wel eerst even afkoelen, maar doordat hij nog warm is komt het vuil makkelijker van de wanden.

 

2. Door ammoniak komt het vuil los

Vul een diep bord of een ovenschotel voor de helft met water en de andere helft met ammoniak. Zet de schotel in je voorverwarmde oven (van zo’n 200°) en laat een paasr uur staan. Zet je oven wel uit ondertussen.

Dankzij de ammoniak komt het vuil los, en kan je het vuil na een tijdje makkelijk afvegen.

 

3. Weg met vieze geurtjes

citroenwater-in-de-oven

Neem opnieuw een ovenschotel en pers er 2 citroenen in uit. Doe er nog een beetje water bij en zet de schotel in je oven. Zet de oven aan en laat het citroenwater even koken. Zet vervolgens de oven weer uit.

De schotel met het citroensap laat je nog even staan. De warme damp zorgt er nu voor dat je het vuil makkelijk kan wegvegen en het citroensap zorgt voor een frisse geur!

 

4. Bicarbonaat

Bicarbonaat, natriumbicarbonaat (Na₂CO₃), of natriumwaterstofcarbonaat klinken als chemische mengsels en brouwsels, maar geen paniek, we gaan hier geen chemische reacties testen. Nee, bicarbonaat of zuiveringszout gebruiken we om de ovenplaat schoon te maken. Nog zo’n “leuk” karweitje.

Strooi bicarbonaat op de plaat en giet er kokend water over. Enkele uren laten inwerken en alles mooi afspoelen met water. Et voilà 🙂

P.S. Bicarbonaat kan je kopen in elk grootwarenhuis en staat in de afdeling bij de vanillesuiker.

 

Veel succes, en lang leve schone ovens!

schone oven