Hamburgers zijn er in alle maten, gewichten en smaken. Maar ook hier geldt, wat je zelf doet doe je meestal beter. Zelf hamburgers maken zorgt dan ook voor lekkerdere smaken. Want je kan naar eigen wens kruiden toevoegen.
Dit is ook een leuke om je kids bij te betrekken!
De hamburger
Nee, het zijn niet de Amerikanen die de hamburger hebben uitgevonden, maar de Duitsers. Oorspronkelijk verwijst het woord hamburger naar de stad Hamburg in Duitsland. In die tijd was de hamburger gewoon een stuk biefstuk geserveerd met verschillende sauzen. Zo, dat weten we ook alweer!
Soorten gehakt
Voor je hamburgers kan je allerlei soorten gehakt gebruiken: kippengehakt, varkensgehakt, lamsgehakt, of een mengeling hiervan. Maar over het algemeen wordt rundergehakt gebruikt.
Gebruik geen tartaar of mager rundergehakt, hierin zit te weinig vet en hierdoor zal je hamburger droog en taai worden.
Zelf hamburgers maken
Wat heb je nodig?
- 1 ui (fijn gehakt)
- 600g gehakt naar keuze
- 1 eierdooier
- 3 el paneermeel
Bereidingswijze:
- Bak de fijngehakte ui kort in de pan met wat olijfolie.
- Meng daarna met het gehakt, de eierdooier en het paneermeel.
- Kruid met peper en zout (en eventueel andere kruiden, zoals je zelf wil).
- Maak dan 4 hamburgers en laat ze rusten in de koelkast.
Cheeseburger?
Een leuke variatie op je zelfgemaakte hamburger is een zelfgemaakt cheeseburger.
Nadat je de hamburgers hebt laten rusten in de koelkast, bak je ze opnieuw in een pan met olijfolie. Daarna leg je er een schelletje cheddar kaas op en grill het geheel kort.
Tip: bij zelfgemaakte hamburgers passen perfect dikke, handgesneden frieten 😉