Houten snijplank onderhouden

Gepubliceerdin Tips

Van een appel tot rauwe kipfilets, een snijplank heb je bijna dagelijks nodig in je keuken. En voor de meest verschillende voedingsmiddelen te snijden. Daarom is je snijplank onderhouden ook zo belangrijk.

In onderhoud van de snijplank maken we een verschil in houten snijplanken en plastic snijplanken.

De houten snijplank vraagt net iets meer onderhoud, maar dat krijg je zeker terug in kwaliteit! Ontdek in de video hieronder hoe je best je houten snijplank onderhoudt. Of lees het in het artikel.

(via Knives and Tools)

Een snijplank van hout of plastic?

We denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak een houten snijplank minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat hout op langere termijn juist hygiënischer kan zijn.

 

Salmonella en andere bacteriën

Op snijplanken van plastic ontstaan gebruikssporen waarin bacteriën, zoals salmonella, beter kunnen leven. Op de houten variant verdwijnen bacteriën ‘onder de oppervlakte’, waar ze zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Zowel houten als plastic oppervlakten zijn gevoelig voor bacteriën als ze niet goed worden schoongemaakt. Een houten snijplank van esdoorn of beukenhout heeft de voorkeur, omdat deze minder snel beschadigt. Bij gebruik van een plastic snijplank wordt het mes bovendien eerder bot dan wanneer je de houten variant gebruikt.

 

Conclusie

Een houten snijplank geniet de voorkeur:

  • Houten snijplank onderhouden is makkelijker
  • Geeft bacteriën minder kans
  • Je mes slijt minder

 

Je snijplank schoonmaken

Meestal is het voldoende om je houten snijplank met heet water en een borsteltje af te wassen. Heb je rauw vlees, vis of gevogelte gesneden? Dan gebruik je toch best wat afwasmiddel.

Droog daarna je plank netjes af, en zet ‘m liefst rechtop om te drogen.

gebarsten houten snijplankTip: steek je houten snijplank nooit in de vaatwasser! In de vaatwasser wordt de houten plank heel nat en heet, waarna de plank snel afkoelt en droogt. Zo zorg je ervoor dat je plank plots scheurt.

 

Groot onderhoud

houten snijplank onderhoudenNa het wassen raden we aan je plank te oliën. Wanneer je een houten snijplank gaat oliën is stap één het reinigen van de plank.

Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken.

Zo wordt de snijplank brandschoon. Spoel het vervolgens af en droog de plank met een theedoek of keukenpapier. Het is belangrijk dat de plank goed droog is. Zo wordt de olie straks beter opgenomen.

 

Je houten snijplank oliën

Nadat je de houten snijplank afgewassen hebt, is het belangrijk om er opnieuw een beschermlaagje op te leggen. En dat doe je met olie. Gebruik liefst geur- en smaakloze olie. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. De olie zorgt voor een beschermlaag zodat het hout zich als het ware afsluit.

 

Het volledige proces inclusief het vooraf reinigen met zuur en zout doe je (afhankelijk van het gebruik) elke 2 tot 4 maanden.