Alles wat je moet weten over de ‘mise-en-place’

Gepubliceerdin Tips

Iedereen die al eens naar kookprogramma’s keek, zoals Dagelijkse Kost, de Keuken van Sofie,… weet dat die koks allemaal iets gemeen hebben: al hun ingrediënten staan netjes gesneden en gewogen klaar vóór ze beginnen te koken.

Dit is niet gewoon iets dat ze op tv doen, zodat het programma niet te lang duurt. Deze techniek, de mise-en-place genoemd, gebruikt iedereen in de keuken, van basic tot Michelin chefs.

mise-en-place

Wat is mise-en-place?

Mise-en-place is een term uit het Frans en het betekent zoiets als “alles klaarzetten op de juiste plaats”. Een uitdrukking binnen horeca is: “Een goede mise-en-place is het halve werk”. Het betekent: Een goede voorbereiding leidt tot een vlotte en soepele service. Ook in de keuken vinden dus mise-en-place werkzaamheden plaats.

Hier krijg je een beginnershandleiding om je mise-en-place te oefenen, en je innerlijke chef-kok los te laten 😉

 

Mise-en-place in de keuken

Stap 1: Lees (en herlees) het recept

Voor je er nog maar aan denkt om de oven voor te verwarmen, lees je het recept. En dan lees je het nog een keer. Een verkeerde afweging van één ingrediënt kan al leiden tot een ramp in je keuken. Neem daarom wat tijd om alles exact af te meten, en het recept volledig te begrijpen. Veel amateur koks gaan hier de mist in!

 

Stap 2: leg al je keukengerei klaar

Hoe simpel je gerechtje ook is, leg alles wat je nodig hebt netjes klaar. Zet je potten en pannen op het vuur, leg je snijplank en mes klaar, en zorg dat je plaats hebt om alles voor te bereiden. Hier geldt ook, hoe beter je je recept kent, hoe beter je weet wat je nodig hebt! Vermijd dus onnodige stress, en leg alles binnen handbereik.

 

Stap 3: weeg je ingrediënten af

mise-en-placeVoorkom mislukkingen door het verkeerd afwegen van je ingrediënten, van zout tot vlees. Door alles al op voorhand netjes en op je gemak af te wegen, vermijd je stress tijdens het koken. Want je kent het wel, twee potten staan te koken, overal snel in roeren en overal nog wat kruiden bij. Jammer genoeg blijkt die saus dan veel te zout te zijn…

 

Stap 4: bereid alles voor, op voorhand

Nu alles netjes afgewogen is, kan je starten met het gerecht voor te bereiden. Snij de uien, pel de look, schil de wortelen, kortom doe alles wat je kan op voorhand. Wanneer je dan effectief start met koken, heb je gewoon alles maar te nemen en toe te voegen.

 

Stap 5: beeld je het perfecte gerecht in

De laatste stap is misschien wel de simpelste stap, maar het is wel de meest belangrijke. Naast fysieke mise-en-place, heb je ook de mentale mise-en-place. Voor je start, neem je gewoon enkele minuten om je de perfecte uitvoering van je gerecht te visualiseren. Dit helpt je niet enkel om je doel te bereiken, maar het helpt je ook om positief te denken.

Deze “techniek” kan je ook buiten de keuken gebruiken. Beeld je bijvoorbeeld eens in om met die ingesteldheid een meeting in te gaan, en voel hoe je zelfvertrouwen verandert.

EINDELIJK, je bent klaar om echt te koken. Hou wel nog altijd je hoofd erbij als je kookt. Blijf georganiseerd en gestructureerd te werk gaan.

 

Zo, heb je zin om zelf hamburgers te maken? Een lekkere pompoensoep? Pasta met chipolata en worteltjes? Elk recept is vanaf nu een eitje met de kennis van een goede mise-en-place!