Als hapje of kleine snack, gefrituurde kip is altijd een hit. Doe nu eens extra moeite en maak ze zelf! Maar hoe doe je dat nu, kip frituren? En voor zij zonder frituurpan hoeven niet te treuren.
Na enkele websites af te schuimen, vond ik een recept dat mij wel te doen leek. Ik leg je nu stap voor stap uit hoe ook jij je kip zelf kan frituren.
Kruiden
De lijst met kruiden die goed bij kip passen is eindeloos. Dat is langs één kant positief, maar dat maakt de keuze wel wat moeilijker. Ik ging voor de populaire selectie van volgende kruiden: gedroogde tijm, gedroogde marjolein, uienpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, zout en peper. Je bestrijkt de stukken kip met dit mengsel en laat ze samen “knuffelen”, zonder toezicht ;-), voor ongeveer een uur. Zo, dat was al erg gemakkelijk!
Pekelen
Ik heb ‘pekel’ toch even opgezocht in het woordenboek. En dat blijkt te staan voor een sterke oplossing van water en zout gebruikt voor het inleggen, het behoud en mals maken van voedsel. Ik kwam ook ‘karnemelk’ tegen…
Gezien onze eigen gefrituurde kip recept voor een zoutwater pekel kiest, heb ik besloten om even wat op te zoeken over gebruik van karnemelk versus een traditionele pekel. Hier is wat naar voren gekomen:
- “Het gebruik van karnemelk als pekel, hecht meer het vet aan het oppervlak om de kruiden echt vasthouden aan het vlees tijdens het koken of frituren.”
- “Het zuurgehalte helpt ook bij het pekelen, maar waarschijnlijk niet meer dan het toevoegen van citroen bij een pekel op basis van water.”
- “Ik heb ook gehoord dat karnemelk dient als een vermalser voor het vlees.”
Gewonnen voor het idee van een mals, zure en vette pekel dat je makkelijk uit een fles kunt gieten, ging ik voor een pekel van karnemelk. Plus, ik hou van de geur! Je giet het gewoon over de gekruide en gezouten kip. Dek de kip dan opnieuw af en zet het terug in de koelkast. Hier zijn enkele tips voor jouw pekel, of het nu met zeewater of zure melk is:
- Maak het zeer, zeer zout
- Wees er zeker van dat het zuur genoeg is
- Laat het met rust
Met bloem insmeren
Geloof het of niet maar de beste manier om je kip met bloem in te smeren is door er geen te dikke laag op te willen leggen. Zo zelfs dat je, voor je de kip gaat frituren, de kip nog eens tussen je handen heen en weer slaat. Zo blijft enkel een dun laagje bloem hangen op je kip.
Let er ook op dat je kip niet net uit de koelkast komt wanneer je het wil frituren. Anders kan het zijn dat je kip niet gelijkmatig kookt. Zet je kip dus even uit de koelkast terwijl je je fles frituurolie gaat halen voor de laatste stap!
Frituren
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat kip frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Om de temperatuur te meten gebruik je best een frituurthermometer die daarvoor geschikt is. Schep de kip voorzichtig in de olie. Gebruik een schuimspaan bij een pan of het bijgeleverde mandje bij een frituurpan om het eten in de olie of het vet te dompelen, of een tang. Zorg er ook voor dat je alles in de omgeving afgedekt hebt tegen spatten. Inclusief jezelf! Laat vervolgens de gefrituurde kip op keukenpapier uitlekken, voordat je het serveert.
Smakelijk!