Koken voor kinderen

Gepubliceerdin Tips

koken voor kinderen groenten etenEr is toch niets beter dan kinderen likkebaardend te zien genieten van een heerlijke maaltijd? Helaas is dat niet altijd het geval. Koken voor kinderen kan een hele uitdaging zijn. Ze hebben geen zin om dat te eten, of ze lusten het niet. Of ze zeggen dat ze het niet lusten, in de hoop dat ze dan wat cornflakes of andere zoetigheid krijgen.

Laat kinderen proeven

Kinderen dwingen om iets op te eten blijkt ook niet altijd een goede manier om de lange tanden tegen te gaan. Je kan wel een afspraak maken met hen. Ze moeten op z’n minst proeven. En dan laten ze de rest van hetgeen ze niet lusten liggen. Is dat een bepaalde groente, dan eten ze bijvoorbeeld wel hun aardappelen en vlees op.

Lusten ze de volledige maaltijd niet? Dan geef je hen boterhammen. Geef ze zeker niets gesuikerd, want dit komt over als een beloning voor die deugnieten ;-).

 

Kinderen leren eten

Willen de kinderen geen of amper groenten eten? Dit recept voor mieren op een boomstam kan daarbij zeker helpen.

Kinderen overhalen om groenten te eten is nooit een gemakkelijke klus. Maar we weten natuurlijk dat er steeds kleine trucjes bestaan en dat we nooit moeten opgeven.

Belangrijk is om te proberen de groenten te combineren met gerechten en ingrediënten die onze kinderen wél graag verorberen.

Het volgende recept zou in de smaak moeten vallen bij de kinderen, al is het maar de naam ervan: mieren op een boomstam. Selderij en rozijnen zijn bovendien nog een goede bron van antioxidanten zoals vitamine C.

Ingrediënten (2 personen):

  • 5 selderijstelen
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 1/2 kopje rozijnen

Bereidingswijze

  1. Halveer de selderijstelen en smeer ze in met pindakaas.
  2. Strooi de rozijnen over de boomstammetjes en ze zijn klaar om door je kinderen opgepeuzeld te worden!

 

Vertel over de groenten

Vertel af en toe een weetje over de groenten. Heb je een eigen moestuin? Dan vinden ze het zeker super dat ze groentjes eten uit de eigen tuin. Want die hebben ze zelf zien groeien en misschien zelfs zelf water gegeven en verzorgd.

Een leuke anekdote van toen je zelf een kind was kan ook helpen. Wanneer heb jij die groente voor het eerst gegeten? Misschien was je er zelf ook niet zo zot van…

 

Maak leuke figuurtjes

koken voor kinderen ideeKinderen zijn zeer visueel ingesteld. Als jij het hebt over een ‘aubergine’ of een ‘olijf’, dan krult hun neusje waarschijnlijk al. Niet omdat ze het niet lusten, maar omdat ze het niet kennen. En omdat het er soms ook niet lekker uitziet.

Breng daar op een leuke manier verandering in, en die “rare” groenten doen hun neusje niet meer krullen!

 

Koken voor kinderen, met kinderen

Dit is misschien wel de leukste tip. Deel eens je keuken met je kind(eren). Laat ze helpen met de groentjes kuisen, snijden,… Als ze zien hoe je iets klaar maakt, appreciëren ze ook meer wat er in hun bord ligt. Een kind beseft niet spontaan dat je uren hebt staan zwoegen voor die maaltijd in z’n bord.

Geef je kind verantwoordelijkheid en het bloeit open en zal je meer respecteren! Zo kan je ook andere huishoudelijke taken aan je kinderen toevertrouwen >

 

Heb jij ook trucjes om de kinderen meer groenten te doen eten? We horen het graag!