Laat je kinderen helpen in de keuken

Gepubliceerdin Tips, Varia

Er zijn vele voordelen en goede redenen om je kind te laten helpen in de keuken. Ze leren er veel van bij, voelen zich al groot en de band met je kind wordt er alleen maar sterker door. Let wel, in het begin vraagt het misschien wel wat extra geduld. Maar geduld wordt altijd beloond!

Tijd dus om je kind in huis aan het werk te zetten 😉

 

Klusjes voor je kind

Iedereen met kinderen in huis kent het wel. Je bent bezig in de keuken en ze stellen je 1001 vragen.

‘Wat ben je aan het doen?’ ‘Wat eten we vandaag?’ ‘Wat ruikt er zo raar?’… En dan ook deze vraag: ‘Mag ik helpen?’

Waarop meestal een ‘neen’ volgt. Het duurt toch veel te lang tegen dat het werkje dan gedaan is. En toch is het beter om je kind hier ook in te betrekken.

Hieronder vind je een handig overzicht van klusjes die je aan je kind kan geven, aan de hand van de leeftijd. Dit zijn klusjes voor in de keuken, maar ook in het huishouden algemeen. Je zal zien dat op termijn enkele van jouw kleine taakjes en frustraties van de baan zijn. Win-win!

 

kinderen helpen in de keuken en het huishouden

Kinderen helpen in de keuken

Als je denkt dat je er goed aan doet om ze enkel te laten spelen als ze thuis zijn, dan heb je het mis. Kinderen hebben er echt wel baat bij als ze je ze af en toe wat betrekt in de dagelijkse taakjes. (Meer info >)

Het kost misschien in het begin wat extra tijd, maar vergeet niet dat je kind veel leert en geniet van samen dingen doen. Het helpen zal steeds vlotter verlopen, en samen koken kunnen gezellige momenten worden om te koesteren, zowel voor jou als voor je kind. En je kinderen hebben later misschien ook nog wat aan de kookkunsten die je doorgaf.

 

Speelgoed keuken

Zijn ze echt nog te jong om te helpen? Dan doen ze graag mee in hun speelgoed keuken!

 

Beloon je kind voor minder leuke taakjes

Niet ieder kind helpt natuurlijk even graag in het huishouden en/of de keuken. Beloon je kind dan wanneer het deze onprettige taakjes toch doet.

Overdrijf hier ook niet in. Laat ze gewoon je appreciatie voelen en het zal voor hen steeds makkelijker worden om dat onprettig taakje toch te doen. Op termijn is die beloning dan zelfs niet meer nodig!

 

Veel plezier!