Vingertest voor steaks

Gepubliceerdin Tips

Een steak bakken loopt niet altijd van een leien dakje. Nadat de steaks een tijdje liggen te bakken, snij je ze toch eens open om te kijken/voelen of ze al ver genoeg zijn. Helaas is je steak dan niet meer een mooi geheel, en verlies je veel vocht van het vlees. Vanaf nu doe jij het dan ook anders!

Er zijn 2 manieren om te weten of je steak gebakken is zoals jij het wil.

  1. met een vlees thermometer
  2. door te duwen op je steak met je vingertoppen

Als je een vlees thermometer gebruikt, laat je wel vocht “ontsnappen” uit je steak na het prikken. Daarom baseren de meeste koks zich op de vingertest voor steaks.

 

Zo doe je de vingertest voor steaks

Bleu gebakken

Open de palm van je hand en ontspan je hand. Neem nu de wijsvinger van je andere hand en duw nu op het “kussentje” van je hand tussen je duim en je handpalm (zie foto). Zorg er zeker voor dat je hand ontspannen is. Zo voelt rauw vlees aan 🙂

Een steak die bleu gebakken is, voelt niet veel anders aan, maar toch. Breng de wijsvinger en duim van je ontspannen hand naar elkaar toe. Druk nu nogmaals met de wijsvinger van je andere hand op het kussentje van je hand. Voel je het verschil?

 

vingertest voor steaksSaignant

Wanneer je een steak iets meer bakt dan bleu, krijg je een steak saignant. Dit wil zeggen dat de steak niet volledig doorbakken is, maar ook niet meer zo rood ziet vanbinnen als bij een steak bleu.

Om te weten of je steak saignant gebakken is, plaats je je duim en middenvinger van de ontspannen hand tegen elkaar en druk je weer op het kussentje. Je voelt dadelijk het verschil met bleu.

 

A point gebakken steak

Om te weten of je steak à point gebakken is, neem je je duim en ringvinger van de ontspannen hand en druk je nogmaals op het kussentje tussen je duim en handpalm. Hier voel je al meteen verschil tussen bleu/saignant. Wanneer je dan op je bord de steak in twee snijdt, zal je zien dat er bijna geen rood vlees meer is.

 

Bien cuit

Er zijn ook mensen die hun steak liefst goed gebakken hebben. Geen rood vlees, maar goed doorbakken! Om dan te weten of alles goed doorbakken is vergelijk je de “zachtheid” van de steak door met je duim en pink tegen elkaar te drukken. Voel dan eens aan het kussentje en je weet of de steak nog wat moet verder bakken of niet.

 

Het bakken van de steak zelf

Een steak bakken op zich is ook al geen simpele opgave, los van de bakwijze. Je wil een mooi korstje, maar de binnenkant moet ook perfect zijn. Hoe doe je dat?

Wel, bak in het begin je steak op een hoog vuur, zodat je aan beide kanten een mooi korstje krijgt. Daarna zet je je vuur lager, en warm je eigenlijk gewoon je steak op. En dankzij de vingertest voor steaks weet je perfect wanneer welke steak klaar is.

Zo vermijd je ook dat je pan aanbrandt. Heb je dat toch voor? Dan hebben we enkele simpele tips om je aangebrande pan schoon te maken!

Tip: Omdat niet iedereen zijn steak op dezelfde bakwijze wenst, leg je er eerst de steaks in die harder gebakken moeten zijn, dan de steaks die bleu of saignant gebakken worden. Zo zijn alle steaks op hetzelfde moment klaar!