Rekub – red lekker eten!

Gepubliceerdin Info, Varia, Voeding

Iedereen kent het fenomeen: je doet je koelkast open en vindt er verschillende producten en ingrediënten die vervallen zijn. Zonde! Want je wou die nu net klaarmaken…

Voorkom verspilling van voedsel

Daarom, als je boodschappen doet, maak een lijstje. Een lijstje met je weekmenu, of gewoon een lijstje met benodigdheden. Zo vermijd je impulsieve aankopen, die je weer vergeten bent eens ze in de (koel)kast liggen.

Wanneer je thuiskomt van het boodschappen doen, steek alles wat in de vriezer kan en mag in je diepvriezer. Zo kan je, wanneer je bepaalde producten nodig hebt gewoon uit de diepvries halen.

 

Koken met restjes

logo-rekubOp de blog vind je al een artikel over ‘koken met restjes’, maar vandaag botste ik op een ander interessant concept: rekub. Rekub is een Antwerpse vzw die strijdt tegen de voedselverspilling. Hoera!

Zij leggen uit waarom:

“In Vlaanderen wordt gemiddeld 314 tot 372 kg voedsel per persoon per jaar verspild! Door te werken rond voedseloverschotten willen we aantonen dat er met al dat verspilde voedsel niets mis is.”

Het gaat nu nog voornamelijk over handelaars die overschotten kunnen aanbieden via de app van rekub, en consumenten die de overschotten kunnen bestellen en ophalen.

Maar ik ben er zeker van dat er op termijn meer in zit. Dat ook mensen die bijvoorbeeld op reis gaan ook hun overschotten willen aanbieden.

 

Wat je zelf kan doen

Zoals eerder al gezegd, maak een lijstje als je boodschappen doet. Koop je producten die snel vervallen? Gebruik ze dan de dag zelf nog. Of zie je bijvoorbeeld een rijp stukje fruit in de winkel? Koop het, en eet het snel op.

Rijp fruit ziet er in de winkel misschien niet zo fris uit, maar ’t is de smaak die telt! En als je weet dat het stukje fruit anders toch in de vuilbak belandt…

Tip: Producten die het THT label (ten minste houdbaar tot) hebben zoals eieren, zuivel,… kan je vaak nog na de vervaldatum gebruiken. Ga bij deze producten vooral af op je eigen smaak en reuk orgaan!