Vlees ontdooien

Gepubliceerdin Tips

De bewaartijd van producten wordt behoorlijk verlengd door ze in te vriezen. Maar een product is ook hierdoor niet onbeperkt houdbaar. Correct vlees ontdooien (of andere voeding) is belangrijk om problemen van voedselvergiftiging te vermijden. Geen idee hoe je eten uit de diepvries correct kan ontdooien? Hier ontdek je enkele manieren om het veilig en goed te doen.

Ontdooitips

Ontdooien in de koelkast

Afhankelijk van de grootte van je ingevroren voedsel, zal het meer of minder tijd nodig hebben om correct te ontdooien. Heb je nog een lekker stukje vlees of vis in de diepvries liggen? Haal het ongeveer 24 uur vóór je het wilt klaarmaken uit de diepvries. Heb je een hele braadkip in de diepvries, dan zal die meer tijd nodig hebben om te ontdooien.

Leg het bevroren voedsel op een bord of in een schaal en plaats het in de koelkast. Zo zorg je ervoor dat het zeker niet kan lekken in je koelkast en op andere etenswaren. Kijk ook dat de temperatuur in je koelkast ongeveer 4 graden Celsius bedraagt.

In koud water

Plaats het bevroren voedsel in een waterdicht en luchtdicht zakje. Zo kan het eten geen water absorberen.

Vul je spoelbak (of een ander teiltje) met koud water en leg daar het zakje met eten in. Ververs het water om de 30 minuten met nieuw koud water. Herhaal dit tot alles ontdooid is. Voor een stukje vlees van 0,5 kg zal dit ongeveer één uur duren. Een gebraad van meer dan 1,5 kg zal meer dan twee uur nodig hebben om op deze manier te ontdooien.

In de microgolfoven

Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.

Kijk eens in je gebruiksaanwijzing van je toestel hoelang het bevroren voedsel in de microgolfoven moet. Meestal staan daar aanwijzingen afhankelijk van het gewicht van het voedsel.
Tip: Bereid ontdooid voedsel onmiddellijk. Wil je het niet op dat moment opeten? Bereid het dan eerst en stop het daarna in de diepvriezer.

Nog enkele tips & tricks:

  • Ingevroren groenten laat je best niet eerst ontdooien, maar kook je best direct.
  • Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
  • Voedsel ontdooien in de koelkast verloopt zeer traag. Leg het vlees of de vis daarom al de avond voor het wordt bereid vanuit de diepvriezer in de koelkast.
  • Als je voedsel ontdooit in de microgolfoven, moet je het ook direct op eten.
  • Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit.
  • Bevroren voedsel leg je best altijd op een bord om te voorkomen dat er vocht in de koelkast of de microgolfoven lekt en zo mogelijk andere voedingsmiddelen besmet. Dek ook het geheel af zodat het vlees zelf niet kan worden besmet vanuit de omgeving.