Een oven is superhandig, dankzij de vele functionaliteiten: grill, ontdooien, verwarmen,… Dit staat steeds aangeduid met dezelfde symbolen. Maar wat als je de symbolen niet kent? Een handig overzicht van de meest voorkomende oven symbolen:
Ontdooien
Wanneer je iets in de oven wil ontdooien, gebruik je de functie met dit symbool. Dit zet de ventilator in beweging, maar er wordt niet verwarmd. Je kan dit gebruiken om diepgevroren voedingswaren zoals vlees, gevogelte, vis en brood te ontdooien. In principe kunnen vele gerechten diepgevroren bereid worden. Indien men toch de voorkeur geeft aan ontdooien, kan dit versneld gebeuren via deze ontdooistand.
Boven- en onderwarmte (conventionele oven)
Dit is de klassieke verwarmingswijze waarbij de boven- en onderweerstand samenwerken. De conventionele manier van verwarmen is ideaal voor het bereiden van een knapperig gebraad of voor het bakken van biscuits, taartjes en soufflés. Ook fruittaarten en quiche zullen het lekkerst zijn bij deze verwarmingsmethode. In het vakjargon spreekt men soms ook wel van “intensief bakken”.
Onderwarmte
Onderwarmte is de meest gebruikelijke methode om gerechten ‘au bain-marie’ te bereiden of om gerechten onderaan na te bruinen.
Grill
Bij de grill kan het vermogen op verschillende standen worden ingesteld, al naargelang het gerecht dat je wenst te grillen. De grill garandeert zo de perfecte steak of vis!
Geventileerde grill
Deze combinatie is eigenlijk de vervanger voor het klassieke “braadspit”. Dankzij de ventilator wordt de lucht verspreid in de ovenruimte en is het niet langer nodig dat het voedsel draait. Je zal je gerecht wel halverwege het braadproces moeten draaien om ook de onderkant lekker knapperig en bruin te krijgen. Dat maakt dat deze combinatie gemaakt is om kalkoen, eend of ander vlees knapperig te braden.
Hetelucht
De ventilator in de achterwand verspreidt de warmte die geproduceerd wordt door de ringweerstand gelijkmatig over de hele ovenruimte. Hierdoor kan men perfect bakken tot op 3 niveaus. Een ander voordeel is dat men de temperatuur tussen de 10 en 20 °C lager kan instellen en dus heel wat energie besparen.
Pizzastand
Dankzij de combinatie van onderwarmte en hetelucht is deze verwarmingswijze dé stand om pizza’s te bereiden. Door de onderwarmte zal de bodem van de pizza extra krokant worden.