Oven symbolen

Gepubliceerdin Info, Tips

Een oven is superhandig, dankzij de vele functionaliteiten: grill, ontdooien, verwarmen,… Dit staat steeds aangeduid met dezelfde symbolen. Maar wat als je de symbolen niet kent? Een handig overzicht van de meest voorkomende oven symbolen:

Symbool ontdooien Ontdooien

Wanneer je iets in de oven wil ontdooien, gebruik je de functie met dit symbool. Dit zet de ventilator in beweging, maar er wordt niet verwarmd. Je kan dit gebruiken om diepgevroren voedingswaren zoals vlees, gevogelte, vis en brood te ontdooien. In principe kunnen vele gerechten diepgevroren bereid worden. Indien men toch de voorkeur geeft aan ontdooien, kan dit versneld gebeuren via deze ontdooistand.

Boven en onder warmte oven symbool Boven- en onderwarmte (conventionele oven)

Dit is de klassieke verwarmingswijze waarbij de boven- en onderweerstand samenwerken. De conventionele manier van verwarmen is ideaal voor het bereiden van een knapperig gebraad of voor het bakken van biscuits, taartjes en soufflés. Ook fruittaarten en quiche zullen het lekkerst zijn bij deze verwarmingsmethode. In het vakjargon spreekt men soms ook wel van “intensief bakken”.

Onderwarmte oven symbool Onderwarmte

Onderwarmte is de meest gebruikelijke methode om gerechten ‘au bain-marie’ te bereiden of om gerechten onderaan na te bruinen.

Grill oven symbool Grill

Bij de grill kan het vermogen op verschillende standen worden ingesteld, al naargelang het gerecht dat je wenst te grillen. De grill garandeert zo de perfecte steak of vis!

Hete lucht grill oven symbool Geventileerde grill

Deze combinatie is eigenlijk de vervanger voor het klassieke “braadspit”. Dankzij de ventilator wordt de lucht verspreid in de ovenruimte en is het niet langer nodig dat het voedsel draait. Je zal je gerecht wel halverwege het braadproces moeten draaien om ook de onderkant lekker knapperig en bruin te krijgen. Dat maakt dat deze combinatie gemaakt is om kalkoen, eend of ander vlees knapperig te braden.

Hetelucht oven symbool Hetelucht

De ventilator in de achterwand verspreidt de warmte die geproduceerd wordt door de ringweerstand gelijkmatig over de hele ovenruimte. Hierdoor kan men perfect bakken tot op 3 niveaus. Een ander voordeel is dat men de temperatuur tussen de 10 en 20 °C lager kan instellen en dus heel wat energie besparen.

Pizzasetting oven symbool Pizzastand

Dankzij de combinatie van onderwarmte en hetelucht is deze verwarmingswijze dé stand om pizza’s te bereiden. Door de onderwarmte zal de bodem van de pizza extra krokant worden.