Zacht gekookt ei

Gepubliceerdin Tips

Niets beter dan een zacht gekookt ei op zondagmorgen, toch? Vanaf nu maak jij komaf met de teleurstelling wanneer een zacht gekookt ei te hard gekookt blijkt te zijn. Want vanaf nu weet jij precies hoe lang jouw eitje moet koken om echt zacht gekookt te zijn!

Het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Maar zelf heb ik nog nooit een teleurstelling ervaren. Het geheim is timing, wat anders? 🙂

 

Eieren kokenzacht gekookt ei

Of het nu een hard of een zacht gekookt eitje is, het moment wanneer je het eitje in het kokende water legt mag het ei niet ‘springen’. De eierschaal barst beter niet. Anders krijg je water in je ei, en zal het misschien ook niet meer zo lekker smaken. Daarbij verlies je misschien ook wel veel van je eiwit. Zonde!

De oplossing daarvoor is een eierprikker. Daarmee prik je een klein gaat in de onderkant van je ei, waardoor je de druk wegneemt wanneer het ei in het kokende water terecht komt.

 

Hieronder vind je enkele handige eierprikkers:

 

Kooktijd ei

Zacht gekookt ei

Maar wat is nu de kooktijd van een zacht gekookt ei? Na zelf wat zoeken en proberen, hebben we de perfecte kooktijd gevonden!

Bij het gemiddeld ei (uit de koelkast) is dat 6 minuten. En geen 30 seconden langer!

Let wel, bij eieren die aan de kleine kant zijn, kan 5 minuten al genoeg zijn. Je zal dat in het begin eens moeten testen 🙂

 

Tip: Hoelang een ei moet koken, hangt af van zijn gewicht, versheid en temperatuur (net uit de koelkast of op kamertemperatuur)

Hard gekookt ei

Voor een hard gekookt ei laat je het ei al snel 10 minuten koken.

Zelf ben ik niet zo’n fan van een volledig hard gekookt ei. Het eigeel is me dan wat te droog. Ik laat dan ook het ei 8 minuten koken. Zo is het nog een beetje vloeibaar en echt nog wel lekker (ook koud) voor in je slaatje. Maar dat is natuurlijk naar ieders eigen smaak!

 

Succes!