Zo herken je een rijpe avocado

Gepubliceerdin Tips

Een perfecte avocado is echt mals en romig. Althans, dat is hij, als hij goed rijp is. Maar hoe kan je nu een rijpe avocado herkennen, en bewaren? Wel, hieronder vind je alvast een handig trucje.

Avocado is dank ook één van de moeilijkste ingrediënten om rijp te bemachtigen, en vaker wel dan niet heb je een onrijp exemplaar bij van de winkel. Dankzij deze simpele tips zou je in de toekomst niet meer voor onaangename verrassingen mogen komen te staan!

En anders lees je ook wat je nog kan doen met die onrijpe avocado!

 

Kleur van de schil

Deze truc is waarschijnlijk de meest bekende, maar niet helemaal waterdicht. De kleur van de schil kan een indicatie zijn, maar geef je niet altijd zekerheid. Hieronder een kleurenschema:

kleur van avocado

De schil “geeft mee”

Een rijpe avocado geeft altijd lichtjes mee als je op zijn schil duwt. Doe dit wel voorzichtig, want je wilt het vruchtvlees natuurlijk niet beschadigen. Geeft de avocado niet mee wanneer je er zachtjes in knijpt, dan is hij nog niet klaar om op te eten. Geeft het vruchtvlees dan weer te veel mee, dan heb je waarschijnlijk te maken met een overrijpe vrucht.

 

Verwijder het steeltje

Een heel handige tip die ik hier op het internet vond en sindsdien altijd gebruik. Bovenop de avocado zit een klein steeltje. Wanneer je dit verwijdert en er verschijnt een helder groene holletje, dan is de avocado rijp. Krijg je echter een bruin holletje te zien, dan heb je te maken met een overrijp exemplaar.

zo herken je een rijpe avocado

Toch een harde avocado gekocht?

Wanneer je de avocado een nachtje bij een rijpe banaan legt, versnel je het rijpingsproces aanzienlijk.

 

Zo bewaar je een avocado het best

Bewaar de vrucht in geen geval in de koelkast! Dit omdat de meeste avocado’s zeer gevoelig zijn aan lage temperaturen en zo net sneller bederven. Bewaar ze dus best op een koele plek buiten de koelkast. (Een temperatuur van rond de 12 graden is ideaal.)

Heb je een Spaanse avocado van Fuerte of Has, dan heb je de enige twee exemplaren te pakken die wel bewaard mogen worden in de koelkast.

 

Avocado invriezen

Wanneer je te veel rijpe avocado’s voor handen zou hebben kan je deze makkelijk invriezen! Ontpit en pel de rijpe avocado’s. Overgiet met een eetlepel citroensap per avocado. Mix dit met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.

Vries de avocado-puree in gewenste porties in of verdeel ze over ijsblokjes. (Eens bevroren kan je de ijsblokjes samen in een grote zak bewaren.) Ingevroren avocado blijft 12 maanden goed in de vriezer! Je ontdooit de puree wel het beste in de koelkast.

Dus haal zeker de avond voordat je de avocado wenst te eten een portie uit de vriezer!