Spitskool

Gepubliceerdin Info, Tips, Voeding

spitskoolSpitskool (Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica) is familie van de witte kool. Beide worden ‘sluitkolen’ genoemd. De spitskool heft een spitse vorm (vandaar z’n naam) en witte tot lichtgroene bladeren. Hoewel witte kool een wintergroente is, is spitskool een zomer-herfstgroente. Spitskool is volgens structuur en smaak te vergelijken met ijsbergsla en witte kool.

 

Aanvoerperiode

De kool wordt vers aangeleverd van half juni tot eind september.

 

Kwaliteitskenmerken

De kool moet er frisgroen uitzien. De bladeren moeten mooi gesloten zijn. Een bolle vorm onderaan en een mooie spits bovenaan.

 

Spitskool Bewaren

Bewaar de kool maximum één week in de koelkast. Je kan de kool ook blancheren om ze daarna in te vriezen.

 

Bereiding

De kool kan ook rauw gegeten worden bij slaatjes of voorgerechten. Je kan de kool ook stoven of koken. Kies de mooiste bladeren uit en was ze. Snij de kool daarna in reepjes. Spitskool heeft een iets zachtere en zoetere smaak dan witte kool.

spitskool binnen

Zin in een lekkere spitskoolsalade? Dan kan je hier het spitskool recept terugvinden.

Gezondheid

Spitskool is rijk aan voedingsvezels en vitamine C en is een goede bron van kalium en foliumzuur. Vitamine C speelt een rol in de werking van het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem. Kolen in het algemeen zijn ook goed tegen kanker. Groenten zijn belangrijk in een evenwichtige voeding. Dagelijks eet je best 4 groentelepels bereide groenten (200g) en 100g rauwkost.

Wist je trouwens dat alle koolsoorten één van de gezondste groenten zijn van alle groenten!