5 tips voor een last-minute BBQ

Gepubliceerdin Tips

Meestal plan je een barbecue op voorhand. Of het nu enkel jij en je partner, een leuke vriendengroep of met familie is, die barbecue staat met stip aangeduid in je agenda.

Toch gebeurt het vaak in de zomer. Je komt thuis en je hebt echt zin om die barbecue aan te steken. Je sms’t wat vrienden en als bij wonder hebben die ook nog geen plannen. Super!

Maar hoe speel je dat nu klaar op zo’n korte tijd? Hieronder 5 tips voor een last-minute BBQ:

Tip 1: beperkt boodschappenlijstje

Na een barbecue schiet er altijd nog heel wat over. Vooral vlees. Begrijpelijk, je wil namelijk niet dat de gasten met honger naar huis gaan. Beperk je aanbod toch tot 3 stukken vlees per persoon. Laat ze onderling maar uitvechten wie een brochette of ribbetjes krijgt 😉

Extra tip: zeker bij last-minute barbecue komt het niet vreemd over als je vraagt dat ieder z’n eigen vlees mee brengt.

Vergeet zeker geen groentjes, maar ook hier beperk je het aanbod tot de klassiekers: tomaten, komkommer, salade, wortelen en eventuele wat koude pasta.

5 tips voor een last-minute bbq

Tip 2: Steek de barbecue aan tijdens de aperitief

5 tips voor een last-minute bbqDe barbecue heeft wel wat tijd nodig om op te warmen. Pas als de kolen wit zijn kan je eigenlijk je vlees bakken.

Met behulp van aanmaak blokjes en wat hout zorg je ervoor dat na de aperitief kunt beginnen met vlees bakken. Roer af en toe in de kolen om het overal even warm te krijgen. Meer tips om de barbecue aan te steken >

 

Tip 3: Kies voor één cocktail als aperitief

Bespaar jezelf een hoop werk, en kies voor één cocktail als aperitief. Een klassieker die altijd smaakt op een gezellige zomeravond is een Mojito.

Als je nog tijd hebt voor de gasten aankomen, kan je de limoenen al snijden en in een potje bewaren. Ook de takjes munt knip je op voorhand. Zo werk je sneller die reeks cocktails af!

Voorzie ook wat frisdrank degen die liever geen alcohol drinken (of voor tijdens het eten).

Tip 4: lookbroodjes in plaats van aardappelen

5 tips voor een last-minute bbq - lookbroodjeOp een traditionele barbecue ligt er veelal een aardappel in de pel op je bord. Maar aangezien die aardappel wel even nodig heeft om te garen, kies je misschien liever voor een alternatief: lookbroodjes.

Wat heb je nodig?

  • ovenbroodjes
  • lookboter

Bak de ovenbroodjes lichtjes af. Laat ze vervolgens afkoelen en smeer er daarna de lookboter tussen. Wikkel de broodjes dan in aluminiumfolie. Verwarm ze dan nog even of de barbecue, en klaar!

Tip 5: Barbecue in buffet vorm

Zet al je kommetjes met groenten, het bord met vlees en de sausjes op één centrale plaats. Laat vervolgens je gasten zelf aanschuiven en het eten op hun bord scheppen. Op die manier bespaar je jezelf heel wat werk én voorkom je borden met heel wat restjes!

Extra tip: Zet één grote lege kom op tafel voor restjes van vlees en aluminiumfolie.

 

En dan, genieten!

5 tips voor een last-minute bbq