Aardappelen koken

Gepubliceerdin Tips

aardappelen koken

Aardappelen koken in kokend water is een eerste stap voor het maken van aardappelpuree, aardappelsalade, of een eenvoudig bijgerecht. Begin met het kiezen van de juiste aardappel voor jouw gerecht.

Keuze van de aardappel

De ene aardappel is al meer geschikt om te koken dan de andere. Het hangt er vooral vanaf wat je wil doen met de gekookte aardappelen. Dit komt doordat het zetmeelgehalte per aardappelsoort varieert. En dat beïnvloedt de textuur.

  • Aardappelen met een hoog zetmeelgehalte, zoals roodbruine, hebben een lichte, melige textuur. Eenmaal gekookt, zijn ze ideaal om te stampen.
  • Medium-zetmeelaardappelen bevatten meer vocht, zodat ze niet zo gemakkelijk uit elkaar vallen als aardappelen met een hoog zetmeelgehalte. Ze zijn geschikt voor puree, om toe te voegen aan soepen en stoofschotels, of kunnen dienen als een bijgerecht. Ze kunnen ook worden gebruikt voor aardappelsalade.
  • Aardappelen met een laag zetmeelgehalte, zoals ronde rode, ronde witte en nieuwe aardappelen, worden vaak vastkokende aardappelen genoemd. Ze houden hun vorm beter dan andere aardappelen wanneer ze gekookt zijn, waardoor ze ideaal zijn voor aardappelsalades.

 

Kopen en bewaren van aardappelen

Aardappelen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Kijk voor schone aardappelen die een gladde en ongeschonden “huid” hebben. Ze moeten vast zijn en een vorm hebben die typisch is voor het ras. Vermijd aardappelen met groene vlekken of die zacht, beschimmeld, of verschrompeld zijn.
Bewaar je aardappelen altijd in een donkere, koele, goed geventileerde plaats voor maximaal enkele weken. Bewaar ze niet in de koelkast.

 

Aardappelen klaarmaken

Schrob de aardappelen met een schoon borsteltje om vuil te verwijderen, spoel daarna de aardappel af. Indien gewenst, schil de aardappelen met een dunschiller of schilmesje. Verwijder eventuele spruiten en alle groene gebieden met de punt van een dunschiller.

Snij de aardappelen in vieren of blokjes. Laat de kleine (nieuwe) aardappelen heel en halveer de grotere.

 

Aardappelen koken

  1. Leg de aardappelen in een grote pan of pot. Voeg voldoende koud water toe, zodat de toppen van de aardappelen gedekt zijn. Voeg 1/2 tot 1 theelepel zout toe aan het water.
  2. Zet je vuur aan en breng het water aan de kook. Dek je pot af met een deksel. Kook de aardappelen in zacht kokend water tot ze gaar zijn, ongeveer 15 minuten voor de blokjes aardappelen en nieuwe aardappelen en 20 tot 25 minuten voor gevierendeelde aardappelen.
  3. Giet de aardappelen af in een vergiet.

 

Een portie gekookte aardappelen

Voor een eenvoudige bijgerecht, meng stukjes gekookte (nieuwe) aardappelen samen met boter, fijngesneden verse peterselie, basilicum, zout en gemalen zwarte peper. Al de ingrediënten volledig naar eigen smaak natuurlijk.