Broccoli eten is natuurlijk super lekker en gezond. Soms lijkt het nog wel eens moeilijk om deze groente op een goede manier klaar te maken. Meestal koken we broccoli, daarom gaan we nader in op deze manier van het bereiden van broccoli.
Hoe lang moet broccoli koken?
Het is belangrijk om de broccoli niet te lang te koken, er gaan dan namelijk heel wat gezonde stoffen verloren. En het is gewoon ook niet meer zo lekker dan.
We raden aan om de broccoli ongeveer 8 minuten te koken. Als je ervoor kiest om alleen de roosjes te bereiden, dat is de kooktijd slechts 5 minuten. Als je van plan bent om de broccoli te verwerken in een wok gerecht, dan is een kooktijd van 4 minuten ruim voldoende.
Ook wanneer je de broccoli nog in een ovenschotel wil verwerken, hou je de kooktijd wat lager. Anders loop je het risico dat de broccoli te gaar wordt.
Tip: Steek een broccoli met de steel naar beneden in een kookpot en laat hem zo koken. Zo wordt alles gelijkmatiger gaar en blijven de roosjes krokant.
Hoe moet je broccoli koken?
De meest gebruikelijke manier om broccoli te koken, is door de broccoli eerst te snijden:
- Snij de onderkant van de broccoli
- Snij de roosjes van de stronk. Je kunt ook een stukje van de stronk laten zitten.
- Wanneer het water kookt leg je de roosjes in het water
- Laat de broccoli zachtjes gedurende 8 minuten koken
- Giet de broccoli af en dien deze direct op
Let op dat je de broccoli niet te gaar kookt want dan wordt deze slap. Wanneer je merkt dat je broccoli te lang hebt gekookt kun je ze het beste meteen onderdompelen in koud water. Het kookproces stopt dan sneller.
Voedingswaarde gekookte broccoli
Per 100 gram:
- 29 kcal
- 0,8 gram koolhydraten
- 0,3 gram vet
- 2,7 gram vezels
Lekker én gezond dus!
Lees zeker ook onze tip ‘aardappelen koken‘!