Kookplaat zonder dampkap

Gepubliceerdin Info, Tips

Een inductie kookplaat zonder dampkap… Toen ik dat voor het eerst las fronste ik toch even. Na wat lezen en opzoeken bleek dat vooral uit onwetendheid te komen. Want jawel, een afzuigkap is geen must meer in je keuken!

Nadelen afzuigkap

De afzuigkap is alom gekend in de keuken. Het heeft veel voordelen, maar ook nadelen:

  • De stoom komt naar boven (in je gezichtsveld)
  • Je stoot meermaals per weer je hoofd ertegen
  • Alles wordt al snel zeer vettig

Laten we dan even de kookplaat zonder afzuigkap, zoals we die nu kennen, onder de loep nemen!

Inbouwen van de dampkap in het werkblad

Met het nieuwe systeem is geen extra afzuigkap nodig. Deze is namelijk geïntegreerd. Vet en dampen worden direct in de kookplaat afgezogen. Hierdoor is een extra dampkap boven de kookplaat overbodig, en is inbouwen onder een raam bijvoorbeeld eenvoudig te realiseren.

Kookplaat en afzuigkap worden op de kookplaat meestal gescheiden door een eenvoudig bedienbaar controlepaneel. De uitneembare metalen vetfilter garandeert een snelle reiniging in de vaatwasser.

De afzuigunit van de kookplaat wordt in enkele gevallen in de plint van de keuken gemonteerd waardoor het geluidsniveau sterk wordt teruggebracht. Hierdoor ontstaat een perfecte afzuiging met een laag geluidsniveau op de kookplaat.

Soorten inbouw dampkappen

Telescopische dampkappen

kookplaat zonder dampkap - Telescopische afzuigingZoals de naam al doet vermoeden, kan een telescopische dampkap in en uit het werkblad schuiven. Ze zal dus enkel zichtbaar zijn wanneer je gaat koken. Er bestaan diverse modellen met elk hun specifieke voordelen. Sommige worden zijdelings van het kookvuur geplaatst, anderen tussenin twee kookplaten en nog anderen over de volledige lengte achter de kookplaten.

Dampkap in werkblad

kookplaat zonder dampkapBij dit type werkblad dampkappen wordt de lucht afgevoerd door een krachtige afzuiging rondom de kookplaat. Als je van een strak en minimalistisch interieur houdt en geen fervente kok bent is dit type afzuiging vast iets voor jou. Kook je vaak met hoge potten dan is een kookplaat met randafzuiging niet aangewezen.

 

Hieronder een video van hoe het werkt: