De keukendriehoek

Gepubliceerdin Info, Tips

Wat is dat nu weer, de keukendriehoek? We kennen allemaal de geo-driehoek, de Bermuda driehoek en de gevarendriehoek. Maar de keukendriehoek? Nog nooit van gehoord… En toch speelt die driehoek een belangrijke rol in je keuken!

 

Ergonomie in de keuken

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid is heel belangrijk tijdens het koken. Daarom zie je de keuken best als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken.

In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.

keukendriehoek-l-vormige-keuken

 

Wat is de keukendriehoek?

Dat is dus de denkbeeldige driehoek die kookplaat, spoelbak en koelkast met elkaar vormen in loopafstand.  Voor een goede inrichting van je keuken is deze loopafstand zeer belangrijk.

De ideale loopafstand tussen de drie toestellen ligt tussen de zes en acht meter.  Voor het beste comfort bedraagt de afstand tussen spoelbak en kookplaat  minder dan twee meter. Omdat het meeste werk in de keuken aan deze twee toestellen gebeurt.

Hou hier dus zeker rekening mee als je jouw keukenplan tekent of laat tekenen.

de keukendriehoek

Uiteraard hangt alles ook af van het type keuken dat je verkiest: L-vormig, U-vormig, met kookeiland,…

 

Loopafstand berekenen

De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen.

De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt. Zo voorkom je onnodig geloop en kan je de kookpotten makkelijk vullen met water.

Tip: Om je loopafstand tijdens het koken nog te verminderen zorg je best voor een goede mise-en-place.