Hoe maak ik mijn houten lepel schoon?

Gepubliceerdin Tips

Houten lepels in de keukenAfgelopen week kreeg ik de vraag ‘Hoe maak ik mijn houten lepel schoon?’ Iedereen heeft wel houten keukengerei liggen. Dat komt ook regelmatig van pas, voor bijvoorbeeld een sausje te roeren, terwijl je je pan niet wil beschadigen.

Maar inderdaad, hoe hou je die houten lepels schoon en hygiënisch?

Wanneer gebruik je een houten lepel?

Ze zijn ideaal voor gebruik met een anti-aanbakpan, omdat ze het oppervlak niet beschadigen. Zo kan je zonder zorgen in borrelende warme sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, enz. roeren.Nog een voordeel is dat de lepel de warmte niet geleid naar het handvat!

 

Houden ze geen bacteriën vast?

Wanneer je ze goed onderhoud, zijn ze niet “gevaarlijker” dan ander keukengerei. Hout is van nature anti-bacterieel, dus zo lang je ze juist gebruikt, is er geen probleem. Let wel, als er barsten in je lepel zitten, kruipen daar wel van alle etensresten in. En voor wat een houten lepel kost, koop je dan gewoon best een nieuwe!

 

Houten lepel schoonmaken

houten lepel schoonmakenEen houten lepel was je gewoon met de hand in je afwaswater met wat Dreft of ander afwasmiddel. Droog daarna goed af, en/of laat indien mogelijk drogen aan de lucht.

 

Mag een houten lepel in de vaatwasmachine?

Zeker! Maar je lepel zal sneller verslijten. Als je gehecht bent aan je houten lepel (of ander houten keukengerei) dan was je die beter met de hand. Zo zal de levensduur merkelijk langer zijn.

Extra tip: vermijd dat houten keukengerei lang in een vuile vaatwas steekt. Zorg ervoor dat je vaatwas direct kan draaien wanneer je er houten keukengerei in stopt.

 

Handig gebruik van houten lepels

Hieronder nog een overzicht van momenten waarbij een houten lepel echt van pas komt in de keuken:

  • Om te kijken of het frietvet al warm genoeg is: steek een stukje van je lepel in het frietvet, en als het begint te borrelen is het klaar!
  • Pasta hulpje: wanneer je pasta kookt, leg je de houten lepel in je kokende pot. Dit voorkomt dat de pasta samen kleeft.
  • Wanneer je iets wil koken, en je legt een houten lepel dwars op je kookpot, dan voorkom je dat het water zal overkoken.