De rol van de keuken in huis is de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. Was de keuken in de jaren ’60 vaak nog een afzonderlijke ruimte in huis, die vooral praktisch was ingericht, is de keuken ondertussen steeds meer een eenheid gaan vormen met de woonkamer.
Denk bijvoorbeeld aan de woonkeuken. Het gevolg hiervan is dat er ook steeds meer aandacht wordt besteed aan de inrichting en de uitstraling van de keuken. Bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe en meer moderne materialen. Zo is het inmiddels mogelijk om in plaats van de aloude tegelwand ook te kiezen voor een modern alternatief: de kunststof achterwand.
Daarbij zijn er in principe drie soorten kunststoffen platen die zeer geschikt zijn voor een spatwand in de keuken. Dat zijn HPL, Plexiglas en Dibond. In dit artikel lees je over de voordelen en de specifieke kwaliteiten van iedere materiaalsoort.
Praktische en esthetische voordelen van een kunststof achterwand
De voordelen van een kunststof achterwand in de keuken zijn in wezen hetzelfde als bij een ‘normale’ tegelwand. Zo is het hygiënisch, zijn beide muren makkelijk schoon te maken en gaan ze, als je wilt, een leven lang mee.
Het grote voordeel van een kunststof spatwand komt echter op het moment dat je de keuken wilt gaan verbouwen of veranderen. Als je een tegelwand wit vervangen kost dat veel moeite. Je zult alle tegels er uit moeten breken, wat voor rommel en troep oplevert. Bovendien kost het veel tijd en energie. Daarnaast zal je voor het zetten van een nieuwe tegelwand waarschijnlijk een vakman in moeten huren.
Voor de meeste mensen is dat namelijk te hoog gegrepen. Een kunststof wandpaneel is wat dat betreft veel simpeler. Je kunt deze in het geheel demonteren en de nieuwe wand er makkelijk weer op plaatsen.
Het monteren van een kunststof achterwand is namelijk vrij eenvoudig. Meestal wordt de kunststof plaat op de oude achterwand geplaatst, of tegen een houten frame gemonteerd.
Ook de montage is behoorlijk makkelijk. Namelijk door de plaat simpelweg vast te schroeven of te kitten. Bij sommige kunststof materialen kun je het beste een combinatie van beiden doen. Het voordeel daarvan is dat de schroefverbindingen dan uit het zicht worden geplaatst.
HPL / Trespa als achterwand in de keuken: praktisch en betaalbaar
De eerste van de drie meest gebruikte materialen voor een kunststof achterwand is HPL. Oftewel High Pressure Laminate. Het is vooral bekend onder de naam ‘Trespa‘ en is een goede keuze als je op zoek bent naar een goedkope achterwand met een goede kwaliteit.
HPL is zeer hard aan de oppervlakte en is bestand tegen onder meer krassen, stoten, hitte en intensief schoonmaakwerk. HPL kan worden geleverd in meerdere kleuren en tot een grootte van 130 bij 305 centimeter.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om meerdere kleuren te gebruiken in een plaat. Op deze manier kun je meer diversiteit aanbrengen in de stijl van je keuken. Daarnaast kan dit ook praktisch handig zijn. Bijvoorbeeld door achter de kookplaat te kiezen voor een donkere kleur, waardoor je de spetters minder goed ziet. Het is wel aan te raden om een HPL plaat te kiezen met een niet al te grove structuur aan de oppervlakte. Zo kun je het makkelijker schoonmaken.
Als de ondergrond egaal is, kunnen HPL platen direct op de bestaande achterwand worden gemonteerd. Is dat niet het geval dan kan dit worden verholpen door er een houten frame op te plaatsen. Hiermee kun je eventuele oneffenheden en afwijkingen in de muur wegwerken. Bovendien kun je zo ook de plaat perfect haakt op het aanrechtblad plaatsen.
Gebruik je een tussenframe? Dan is het aan te raden om de plaat met kit te bevestigen en daarbij tenminste twee fixatieschroeven te gebruiken. De twee schroeven plaats je in de beide bovenhoeken van de wand. De voegen kun je gewoon afkitten.
Plexiglas achterwand: spelen met licht en zicht
Dan nummer twee: Plexiglas. Dat is vooral een optie als je een keuken wilt die echt in het oog springt. Plexiglas heeft een gladde, glanzende oppervlakte met een hoogwaardige uitstraling en is makkelijk schoon te maken.
Plexiglas is te bestellen in een groot aantal kleuren, wat veel mogelijkheden biedt bij het ontwerpen of restylen van je keuken. Een extra optie is de mogelijkheid om te kiezen tussen wanden die wel of niet doorzichtig zijn. Dit ziet er ongeveer hetzelfde uit als matglas. Ook heb je de mogelijkheid om doorzichtige wanden in meerdere kleuren te bestellen.
Een doorzichtige kunststof wand biedt veel mogelijkheden voor je keuken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de mooie, oude stenen achterwand zichtbaar te laten, met als grote voordeel dat je die nooit meer schoon hoeft te maken.
Wil je dan wand, of delen daarvan, juist niet doorzichtig maken, dan kun je kiezen voor opaalkleuren. Bijvoorbeeld om een lelijke leiding af te dekken. De afwisseling tussen transparante en opaalkleuren kan zorgen voor een mooi, spannend visueel resultaat. Bijvoorbeeld door verlichting te plaatsen achter het plexiglas. Hiermee kun je de gekozen kleuren nog verder versterken.
Plexiglas achterwand in combinatie met led-verlichting
Een praktische, maar ook mooie manier om dit te doen is door gebruik te maken van led strips. Deze kun je prima wegwerken achter het plexiglas. Door een strip helemaal door te trekken over de breedte van de plaat, kun je de keuken een prachtige uitstraling geven.
Het voordeel van led verlichting is dat het erg weinig energie verbruikt en dus goedkoop is. Daarnaast heeft led een erg lange levensduur, waardoor je de verlichting vrijwel niet hoeft te vervangen.
Wil je een echt speciaal effect, dan kun je gebruik maken van de lichtgevende eigenschap van Plexiglas. Als je een led strip op de kopse kant bevestigd, zal de plaat namelijk in zijn geheel licht geven. Ideaal als je jouw keuken een hightech uitstraling wilt geven. Het beste kun je een led strip aan de bovenkant monteren. Zo hoeven de strips het gewicht van de plaat niet te dragen en kun je de strips mooi wegwerken achter de lijst.
Plexiglas achterwand bestellen en monteren
Plexiglas kun je bij Kunststofplatenshop.be gratis op maat bestellen. De grootste mogelijkheid is een plaat van 203 bij 305 centimeter. Houd er rekening mee dat Plexiglas ook kan uitzetten. Bestel de plaat daarom een halve centimeter kleiner in zowel de lengte als de breedte.
Gaat het toch niet helemaal goed, dan is het mogelijk om Plexiglas makkelijk te bewerken.
Plexiglas wordt standaard bevestigd door kit of lijm te gebruiken. Een ondoorzichtige plaat kan rechtstreeks op de bestaande achterwand worden geplakt. Opaalkleurige en transparante Plexiglas wanden worden op een kitrand of U-profiel bevestigd.
Voordat je zo gaat plaatsen is het belangrijk dat de platen eerst goed worden schoon gemaakt en voorbewerkt. Het beste kun je beginnen bij de achterwand. Verwijder hiervoor de beschermfolie, waarna je de plaat kunt schoonmaken met een reinigings- en beschermmiddel. Hiervoor kun je het beste Burnus antistatische reiniger gebruiken. De voorkant kun je logischerwijs het beste na de bevestiging pas schoon maken.
Om de Plexiglas plaat goed te bevestigen moet je deze eerst in de juiste positie brengen. Aan de bovenkant kun je daarvoor tape gebruiken en aan de onderkant kun je vulhoutjes gebruiken. Deze kun je makkelijk maken door wasknijpers door te midden te breken. Houd rekening met de zetnaad aan beide kanten. Zet je twee wandplaten naast elkaar dan kun je de verticale naad op twee millimeter houden.
Staat de plaat eenmaal op de juiste positie, dan kan het kitten beginnen. Kies hiervoor een kit die zowel op Plexiglas als op de ondergrond goed hecht. Denk hierbij aan het materiaal van de muur, maar ook die van het aanrechtblad. Je hoeft alleen langs de randen te kitten. Probeer daarbij de voorkomen dat er kit achter het Plexiglas komt.
Nadat de kitrand is gedroogd verwijder je het vulhout en de tape. Vul daarna de lege plekken op met kit. Tenslotte verwijder je de beschermfolie aan de voorkant en kun je ook deze kant gaan schoonmaken en behandelen met het beschermmiddel.
Dibond achterwand: Ideaal voor een snelle metamorfose
Het laatste materiaal dat we behandelen in deze blog is Dibond. Dit is een soort van sandwichplaat die aan beide zijden met een dunne laag aluminium is afgewerkt.
Dibond is opgebouwd uit drie lagen. Twee buitenlagen en een tussenlaag, vandaar de sandwich. Wandplaten van Dibond zijn leverbaar in een grote hoeveelheid kleuren, maar ook in geborsteld aluminium. Dit zorgt ervoor dat de plaat er vrijwel hetzelfde uitziet als roestvast staal, maar dan veel sterker en goedkoper.
Dibond is heel geschikt als materiaal voor een keukenwand. Zo is het makkelijk schoon te maken, is het hittebestendig en ook nog eens stootvast. Ideaal voor als je op zoekt bent naar een eenvoudige manier om je keuken een metamorfose te geven.
Een achterwand van Dibond is makkelijk op een bestaande wand te kitten. Bovendien heb je daar maar weinig voor nodig, aangezien het materiaal erg licht is. Hierdoor kun je de Dibond achterwand ook weer makkelijk verwijderen. Omdat het materiaal ook bij een dunne wand erg stijf is, is het ook bijzonder geschikt voor een keuken waarbij de kraan dicht tegen de achterwand aan zit.
Dibond achterwand bedrukken – een achterwand naar wens
Een leuke optie met een Dibod achterwand is om deze te bedrukken. Het is mogelijk om de wand te lakken, te beletteren, te bedrukken en te lamineren. Zo kun je de achterwand zelf voorzien van een kleur, print of spreuk naar wens.
Dibond achterwand bestellen en monteren
Ook Dibond achterwanden zijn te leveren in grote maten, tot wel 150 bij 305 centimeter. De platen worden door ons gratis op maat gezaagd.
Bij het monteren van Dibond wandpanelen gebruik je op de achterwand altijd een kit een die lang flexibel blijft en dus niet snel hard wordt. Breng deze kit in stippen aan langs de randen, op ongeveer 2,5 van de rond. Houd ongeveer vijftien centimeter afstand tussen de stippen en maak elke stip ruim vijf millimeter dik.
Monteer je meerdere wanden, zorg dan voor een naad van 3 millimeter tussen de platen. Ook hier gebruik je dunne vulhoutjes, die je op het aanrecht legt. Plaat het wandpaneel daar vervolgens op en duw hem tegen de achtermuur.
Als je alle platen hebt bevestigd is het belangrijk om de zetnaden vlak uit te lijnen. Hiervoor kun je een rechte lat gebruiken. Zolang de kit nog zacht is kun je hem nog prima uitlijnen. Zitten de wanden eenmaal in de juiste positie, dan kun je de randen en de zetnaden zelf afkitten. Zorg dat het vulhout blijft zitten totdat de kit droog is.