Zelf ravioli maken lijkt onbegonnen werk. Toch kan ik je zeggen dat het echt de moeite waard is. Je kiest zelf met wat je je ravioli vult, maar hieronder vindt je een ravioli recept met kruidenkaas om duimen en vingers bij af te likken.
Benodigdheden voor dit ravioli recept (voor 4 personen):
- Pasta bloem (500 gr)
- 5 eieren
- Kruidenkaas (Philadelphia)
- Parmaham
- Bloem
- Boter
- Melk
- Room
- Blikje tomatenpuree
- Peper, lookpoeder, spaghettikruiden
- Kerstomaatjes
- Basilicum
- Parmezaanse kaas
Pastadeeg maken
Of je nu al dan niet al zelf pasta gemaakt hebt maakt op zich niets uit? Hoewel de eerste stappen hetzelfde zijn: deeg maken en door de pastamachine draaien.
- Giet de pasta bloem op tafel
- Maak een kuiltje en doe er de 5 eieren in (zowel eigeel als dooier)
- Meng alles nu goed onder elkaar met je handen tot je een solide bol deeg hebt
- Gebruik een deegrol om de bol pasta plat te maken, zodat alles makkelijk door de pastamachine gaat. Verdeel ook je bol in verschillende vellen
Tip: doe zowel op tafel als op je deeg regelmatig wat bloem zodat het niet plakkerig wordt.
Zelf gebruik ik de rode pastamaker van Jamie Oliver, en ben er zeer tevreden van!
Ravioli maken
De eerste keer dat ik ravioli maakte gebruikte ik een ‘ravioli-vorm’. Na wat zoeken en proberen ging dat wel vlot.
Beter is misschien toch om gewoon je vel op tafel te leggen, de vulling erop te doen (met telkens 3 à 4 cm tussen de vullingen) en er daarna een ander vel over te leggen.
Vervolgens snij je er de ‘raviolikussentjes‘ uit.
Wil je dan toch die gekartelde randjes? Dan vind je wel makkelijk zo’n mes in een kook-winkel of online.
Tip: Wanneer je de 2 vellen op elkaar legt, zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht in je ravioli blijft. Anders drijven je raviolikussentjes op het water tijdens het koken.
Ravioli recept met kruidenkaas
Wanneer je pastadeeg klaar is en je mooie vellen hebt gemaakt, begin je met het vullen van de raviolikussentjes. Dat kan met van alles zijn: spinazi, zalm of parmaham met kruidenkaas. Voor die laatste optie kozen we voor dit recept!
- Snij stukjes parmaham per portie, leg ze op je pastadeeg en laat telkens 3 à 4 cm tussen
- Vervolgens lepel je op ieder stukje parmaham wat kruidenkaas (Tip: de kruidenkaas van Philadelphia is een aanrader!)
- Leg daarna een vel boven op je vulling en druk overal goed aan
- Snij nu je raviolikussentjes
- Laat de ravioli wat harder worden en kook ze daarna 4 à 5 minuten
Terwijl je ravioli kookt, bereid je een lekkere tomatenroomsaus voor.
Roomsausje maken
De basis van elk roomsausje is een roux. Daarna kan je die zelf op smaak naar keuze brengen.
- Smelt boter in een pot
- Doe er bloem bij tot je een droge massa krijgt
- Voeg daarna melk toe tot alles vloeibaar (maar toch nog dik) is
- Vervolgens voeg je de room toe
- Om de tomatensmaak te verkrijgen doe je er bijna een volledig potje tomatenpuree in
- Kruid af met peper, lookpoeder en spaghettikruiden
Werk je gerechtje af met een schelletje parmaham, wat kerstomaatjes, Parmezaanse kaas en blaadjes basilicum.
Smakelijk!