Suiker bewaren

Gepubliceerdin Tips

Suiker bewaren, dat doe je tegenwoordig in leuke voorraadpotten. Het is een leuke en praktische trend: al je (droge) voedingsmiddelen in trendy bewaardozen of bewaarpotten steken. Met duidelijke labels erop krijg je inderdaad een veel nettere, overzichtelijke kast. Maar naast een praktisch probleem dat opgelost is, zijn er soms nog altijd de gewone “bewaarproblemen”.

Dan heb ik het specifiek over suiker bewaren. Kristalsuiker, bruine suiker of kindersuiker… altijd hetzelfde probleem: de suiker klontert! Tijdens het koken wil je niet dat er zo’n klonter in je gerecht valt, terwijl je maar een klein beetje nodig had.

Hoe los je dit op?

Geen klonters in suiker

Wil je geen vervelende klonters meer in je suikerpotten? Dan doe je er wat marshmallows bij! Jawel 🙂 Best is wel mashmallows te gebruiken zonder suikerrand (dus niet zo van die echte spekken). De gewone witte, om boven een gezellig vuurtje te houden…

bruine suiker bewaren met marshmallows

Zelfs al heb je nu een pot suiker die helemaal hard geworden is (bij bruine suiker is dit altijd erger dan gewone kristalsuiker), doe je er gewoon 2 marshmallows bij. Na een paar dagen is je suiker al veel zachter en lost die zo weer!

Tip: vervang af en toe je marshmallows (en eet ze lekker op)

Waarom klontert suiker?

De suiker klontert omdat hij uitdroogt. De marshmallow zorgt er dan weer voor dat de suiker vocht uit de marshmallow kan trekken, zodat de suiker niet verder kristalliseert. En dus minder klontert. Vandaar ook de tip dat je de marshmallows regelmatig dient te vervangen. Maar dat is op zich niet zo erg, want dan eet je die gewoon op 😉 Of je gebruikt ze bij een lekkere chocoladefondue.