Deze 5 etenswaren mag je niet zomaar heropwarmen

Gepubliceerdin Tips, Voeding

Liefst van al eten we onze potten en pannen volledig leeg. Toch gebeurt het soms dat er een potje met restjes de koelkast in verdwijnt. Voor de volgende dag. Let wel op dat je sommige etenswaren best geen twee keer opwarmt.

Etenswaren heropwarmen zorgt namelijk voor het vrijkomen van stoffen die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Of gewoon het eten ongezond maken.

 

1. Afgekoelde kip

gebraden kip snijdenBij iedereen staat kip af en toe eens op de menu. Sommigen halen zelfs een gebraden kip van de wekelijkse markt. Lekker! In het laatste geval koelt die kip sowieso af tegen je ze op peuzelt. En laat dat nu toch niet zo goed zijn.

Afgekoelde kip opnieuw opwarmen kan voor spijsverteringsproblemen zorgen. Wanneer de kip opnieuw opgewarmd wordt, verandert de eiwitsamenstelling. Je kan kip na één of twee dagen best koud in een salade of op je boterham eten.

Tip: zo snijdt je een gebraden kip makkelijk en snel >

 

2. Opgewarmde eieren

Je leest het goed. Geen gekookte of gebakken, maar opgewarmde eieren. Het klinkt inderdaad wat bizar. Wie warmt er nu een gebakken ei opnieuw op? Soit, wanneer je een eitje opnieuw zou opwarmen, denk er dus aan dat dit niet zo oké is.

Gebakken of gekookte eieren opnieuw opwarmen in de microgolf kan voor serieuze maagproblemen zorgen. De eiwitten in het ei mogen niet meerdere keren aan opwarming blootgesteld worden. Ze kunnen er namelijk giftig van worden.

 

3. Rijst op kamertemperatuur

rijst opwarmenBewaar jij ook je rijst op kamertemperatuur? In dat geval warm je die rijst (na het koken) best niet nog eens op. Er zijn namelijk risico’s aan het eten van rijst die op die manier bewaard werd.

Wanneer je deze opnieuw opwarmt, dan gaan de bacteriën zich heel snel vermenigvuldigen. Je kan er heel ziek van worden.

 

4. Gebakken champignons direct op eten

Champignons eet je beter onmiddellijk na de bereiding op. Deze paddenstoelen bestaan uit complexe eiwitconstructies. Champignons bevatten ook veel water waardoor ze snel bederven en schimmelen.

 

5. Spinazie (en selderij)

Spinazie etenswaren heropwarmenSpinazie zit boordevol ijzer en nitraten. Super gezond dus! Ook selderij bevat heel wat nitraten. Als je spinazie (en selderij) een tweede keer opwarmt, dan worden de nitraten omgezet in schadelijke nitrieten en andere kankerverwekkende stoffen.

Je eet spinazie het best vers of uit de diepvries. Laat de ingevroren spinazie niet een hele dag ontdooien, ook dit kan voor problemen zorgen.